• DOLAR 32.598
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2509.459
  • ...
Keyfi Araç Çekmek Yasakmış!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Otomobili çekici üzerindeyken yetişen sürücüye de aracı ücret alınmadan teslim edilmesi gerekiyor. Ancak her şey kâğıt üzerinde kalıyor.

Osman Güneş’in İçişleri Bakanı olduğu Nisan 2011’de yayımlanan genelge ile park ihlali yapan araçların keyfi olarak çekilmesi yasaklandı. Halen yürürlükte olan genelgede, park yasağını ihlal etmiş araçların çoğu zaman yasal şartlar oluşmadığı veya trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği halde çekilerek otoparka götürüldüğü hatırlatıldı. Aracın çekilme sırasında ve otoparklardaki muhafazasında gerekli titizliğin gösterilmediği belirtilerek çekici ve otoparkların belirlenmesinde mevzuat hükümlerine yeterince uyulmadığı ve vatandaşlarınmağdur edildiği kaydedildi. Dönemin İçişleri Bakanı Güneş, yaşanan olumsuzlukların giderilmesi vemağduriyetlerin önlenmesi için araçların hangi hallerde otoparka çekileceğini genelgede belirtti.

UYGULAMA ALANLARI

Buna göre, belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay duraklarına, yaya kaldırımı ve geçitlerine, okul geçitlerine, kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş-çıkışlarına araç park edilmeyecek.

Usulüne uygun olarak park etmiş araçların ikinci sıra yanına, kavşak içlerine, tünel girişlerine, köprü girişleri ve üzerine, yangın musluklarının bulunduğu yerlere, özürlülerin araçları için ayrılmış yerlere park etmiş araçlar ile trafik düzeni ve genel güvenlik bakımından tehlike oluşturacak araçlar haricinde hiçbir araç çekilmeyecek.

POLİSSİZ ÇEKİLEMEYECEK

Trafik ekipleri, yasağa uymayan aracı ve ihlal durumunu fotoğraflayarak plakasına ceza kesecek. Arabası çekici üzerindeyken olay yerine gelen sürücülere zorluk çıkartılmayacak. Aracı çekilirken yetişen sürücüye trafik ceza tutanağı imzalattırılarak tebliğ edilecek. Onun dışında herhangi bir ücret talep edilmeksizin araç orada sahibine teslim edilecek.

Genelgeye göre, trafik polisi olmadan araçların yetkisiz kişilerce çekilmesine asla izin verilmeyecek. Araçları otoparka çekilmesine rağmen 24 saat içinde müracaatta bulunmayanlara çekilme nedeni, uygulanan cezai işlem ile arabanın bulunduğu otoparka ait bilgiler verilecek.

Vatandaş hakkını nasıl arayacak

Trafik polislerinin keyfi araç çekmesiyle ilgili vatandaşlardan İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne çok sayıda şikâyet dilekçesi gönderildiği öğrenildi. Bunun üzerine Trafik Denetleme Daire Başkanlığı, haksız yere yazılan trafik cezalarını mercek altına aldı.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Başkanlık, vatandaşa nasıl bir yol izleyeceğini şöyle anlattı: “Karayolları Trafik Kanunu’nun 60, 61 ve 62 maddelerinde belirtilen hükümler ile Mayıs 2011 tarihli genelge hükümlerine aykırı hareket edilerek benim aracım ceza yazılmadan doğruca çekici marifeti ile otoparka çekilmiştir. Valiliğe ya da söz konusu ilin Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilgili kanun ve genelge hükümlerine aykırı davranan trafik polisleri (ya da çekiciler) Türk Ceza Kanunu’nun 228. maddesine aykırı hareket ederek görevlerini kötüye kullanmışlardır. Bu kişiler hakkında kamu davası açılmasını talep ediyorum” diyen şikayet dilekçeyle savcılığa başvurulacak. Bunun üzerine Savcılık da 4483 Sayılı Kamu Görevlilerinin Yargılanmasına İlişkin Kanun kapsamında vali ya da kaymakamdan görevini kötüye kullanmakla suçlanan kamu görevlisinin hakkında soruşturma açılma izni isteyecek. Savcılık izin çıkması halinde kamu davası açabilecek.

Sigortasız otopark kapatılacak

Bakanlık, otopark standartlarını da yeniden belirledi. Bu şartları yerine getirmeyen işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek.

* Otoparkın etrafı duvar veya tel örgü gibi engellerle çevrilecek.

* Geceleri yeterince aydınlatılacak.

* Bekçi bulundurulacka 24 saat kamera ile izlenecek.

* Yangın söndürme sistemi olacak.

* Yangın, sel, deprem gibi afetlere karşı sigortalanacak.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir