• DOLAR 32.55
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2433.28
  • ...
La İlahe İllallah`ın Fazileti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bütün ameller bu kelime üzerine bina edildiği için bu kelimenin İslam’da yeri ve önemi büyüktür Bu kelime öyle bir kelimedir ki Allah, ilim sahibi kimseler ve melekler bu kelimeye şahitlik etmişlerdir Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
“Allah, melekler ve ilim sahipleri adaleti ayakta tutarak, Allah’tan başka ibadete layık ilah olmadığına şahitlik etmişlerdir. O’ndan başka ibadete layık ilah yoktur. O Aziz’dir, Hakim’dir.” (Al-i İmran: 3/18)
 

Bu kelime insanları mümin-kafir diye ayırmış. Mümin-kafir saflarını kesinleştirmiştir. Bu kelime İslama girişin anahtarı ve İnsanları İslam’a davet ederken onların söylemesi istenen bir kelimedir. Resulullah (s.a.v) Muaz bin Cebel(r.a)’ı Yemen’e gönderirken kendisine şöyle demişti: “Her kim ‘Allah’tan başka ibadete layık ilah yoktur’ der ve Allah’tan başka ibadet edilen şeyleri reddederse malı ve canı haram (dokunulmaz) olur. Hesabı da Allah’a aittir." (Müslim, İman: 8) Aynı zamanda Rabbimiz elçilerini bu kelimeyle göndermiş. İnsanları ilk olarak Allah’tan başka ilah olmadığına çağırmalarını emretmiştir. Kuran-ı Kerimde bu durum şöyle bildirilmektedir: “Senden önce hiçbir Rasul göndermedik ki ona ‘Benden başka ibadete layık ilah yoktur. Bana ibadet din’ diye vahyetmiş olmayalım.” (Enbiya: 21/25)
 

“Allah, melekleri, kullarından dilediği kimseye kendinden bir vahiy ile, ‘Benden başka ibadete layık ilah olmadığına dair (kullarımı) uyarın’ diye gönderir.” (Nahl: 16/2)
Kelime manası olarak; ‘Allah’tan başka kendisine kulluk edilecek hiç kimse yok’ anlamına gelen kelimeye bakıldığında iki önemli noktaya değinmek gerektiği ortaya çıkıyor
 

1.Red: Allah dışındaki canlı ve cansız ne varsa kısacası Allah dışındaki bütün varlıkların ilahlığının yok sayılması,bunların kabul edilmemesi ve bunların reddedilmesidir
 

2.İspat: Allah(c.c)’ın hak olduğunu tek olduğunu sığınılacak ve yardım istenecek olduğunun ispatıdır. Allaha ortak koşanların edinmiş oldukları bütün ilahlar batıldır.Çünkü Allah(c.c) şöyle buyuruyor: “Keza bu da böyledir; Allah, hak olandır, O’nun dışında ilah olarak yalvardıkları ise batıldır...” (Hac: 22/62)
La ilahe illallah’ı günlük hayatta defalarca dile getiriyoruz peki bu kelimeyi dile getirirken üzerinde durup düşünmemiz gereken noktalar olduğunu hiç aklımıza getirmiş miydik. Ben bu kelimeyi söylerken iki noktaya dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Birinci olarak bu kelimeyi söylerken aynı zamanda anlamını da bilmemiz gerekiyor. Çünkü rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ancak bilerek hak için şehadette bulunanlar bundan müstesnadır.” (Zuhruf: 43/86)
İkinci olarak bu kelime Allahtan başka bütün ilahları reddettiği için Alllaha karşı şüphelerimizi giderir. Çünkü Allah(c.c.) şöyle buyuruyor:
 

“Müminler ancak, Allah’a ve Rasûlü’ne iman edip, sonra da imanlarında şüpheye düşmeden Allah yolunda malları ve canları ile cihat eden kimselerdir. İşte sadıklar onlardır.” (Hucurat: 49/15)
Rabbim bizleri bu kelimeyi hakkıyla bilip onunla amel eden kullarından eylesin

Hüseyin Fadlullah Yasak / Şanlıurfa - Yaş: 18

  Not: Doğrugenc`e gelen yazılar imla tashihinden geçmeden olduğu gibi verilmektedir. Bundan dolayı imla hataları tamamıyla yazıyı gönderenden kaynaklanmaktadır.

Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir