• DOLAR 32.563
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2491.727
  • ...
Göktürk-2 İçin Geri Sayım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, Göktürk-2 uydusunun TAI ile TÜBİTAK mühendislerinin ortaklığında üretildiğini ve uydunun ana işleticisinin Milli Savunma Bakanlığı olduğunu vurguladı.

Fransa`da son testleri yapılan uydunun Türkiye`ye getirilmek üzere olduğunu belirten Beşer, uydunun Kasım ayının ilk haftasında Ankara`dan Çin`e gönderileceğini söyledi.

Göktürk-2`nin Çin`in Gobi Çölü`ndeki Jiuquan Uzay Üssü`nden uzay yolculuğuna çıkarılacağını kaydeden Beşer, fırlatmanın 15-25 Aralık tarihleri arasında planlandığını açıkladı.

Ağırlığı 450 kilogram olan uydunun 2,5 metre çözünürlüğü bulunduğunu anlatan Beşer, Göktürk-2`nin teknolojik özelliklerini şöyle sıraladı:

``Göktürk-2`de tüm görev bilgisayarının yazılımı ve görev bilgisayarı yüzde 100 yerli olarak üretildi. Milli uçuş bilgisayarı, yazılımlar yer istasyonu yazılımlarımız yüzde 100 yerli. Uydunun 2,5 metre çözünürlüğü bulunuyor. RASAT`da bu çözünürlük 7,5 metreydi.

Göktürk-2, Türkiye ve civarından aldığı görüntüleri anında Türkiye`ye indirebilecek. Yerden 700 kilometre yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngeye girecek olan uydu, dünyanın herhangi bir noktasından görüntü de alabilecek. Uyduyla haberleşme, Türkiye`nin bulunduğu bölgeden uydunun geçtiği sabah ve akşam saatlerinde kurulacak. Uydu 93 dakikada bir dünyanın çevresinde bir tur atacak. Her turda kuzey ve güney kutbundan bir kez geçecek.``

Göktürk-2`de Daha Tecrübeliyiz

Uydunun devreye alma işinin Norveç`in Svalbard Adası`ndan yapılacağını bildiren Beşer, fırlatma tarihlerinde bölgede 6 ay gece yaşanacağından buradaki Türk mühendislerinin çalışmalarını gece yürüteceğini söyledi.

Göktürk-2`nin bir yer gözlem uydusu olduğunu anlatan Beşer, uydunun çevre, şehircilik, doğal afet gibi durumlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini dile getirdi.

Türkiye`nin dünyada uydusunu kendi yapan ülkeler statüsüne geldiğini, Göktürk-2`nin görüntü çözünürlüğünün de iyi bir seviyede olduğunun altını çizen Beşer, ``Dünya üzerinde kendi uydusunu yapan bir ülke olarak ilk 25`teyiz. Bu güzel bir yer. Çünkü Avrupa ülkelerini de sayıyoruz burada. Bu listede ön sıralarda, fırlatma kabiliyeti olan ülkeler geliyor`` diye konuştu.

Türkiye`nin, RASAT`ı başarılı bir şekilde uzaya fırlatmanın verdiği tecrübeye sahip olduğuna işaret eden Beşer, ``Göktürk-2`de daha tecrübeliyiz. Fırlatmanın hemen ardından ilk sinyali alabilmeyi tahmin ediyoruz`` dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir