• DOLAR 32.487
  • EURO 34.622
  • ALTIN 2475.186
  • ...
Esnafı Sevindiren Haber
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Esnaf sadece borçtan değil, ilk kez kötü sicil kayıtlarından da kurtulacak. İşini büyütmek isteyen esnafa yeni kredi de açılacak. Küresel ekonomik krizden olumsuz etkilenen 2 milyon esnafın bankalara olan kredi ve kredi kartı borcunun yeniden yapılandırılmasını öngören protokol 16 bankayla imzalandı. Anlaşmayı gören 3 banka daha esnafla protokol yapmak için sıraya girdi.

ESNAFA ÖZEL SÖZLEŞME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, 2milyar liralık borcun yapılandırılacağını belirtti. Protokole göre yeniden yapılandırma 30 Ekim2010`dan önce takibe düşmüş ticari kredilerle kredi kartı borçlarını kapsıyor.

GERÇEK SİCİL AFFI

Esnafın yapılandırmadan yararlanabilmesi için, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olduğuna dair belge getirmesi gerekiyor. Şartları uyan esnaf, protokole imza atan bankalara, en geç 27 Temmuz`a kadar bizzat başvurup kendi ödeme gücüne göre özel sözleşme imzalayacak. Bu durumda borç 36 aya kadar vadeye bağlanacak ve yeni borcaMerkez Bankası avans faizinin 3 puan altında faiz yürütülecek. TESK Başkanı Palandöken, ilk defa finans sektörüyle esnafın bu kapsamda anlaşma sağladığını belirtirken, "Küçüğün büyüklüğünü kanıtladık" dedi.

ESNAFIN ÖNÜ AÇILACAK

Anlaşma sayesinde esnafın önünün açılacağını belirten Palandöken, "2003 ve 2009`daki sicil affı fiilen işlemedi. Bankalar bu sefer esnafla doğrudan kendisi sözleşme imzalayacak. Bankalar, borcunu ödeyen esnafın sicilini temizleyeceği gibi yeni kredi açacak. Bu Cumhuriyet tarihinde bir devrimdir" yorumunu yaptı.

HACİZDEN KURTULACAKLAR

TESK Başkanı Palandöken, protokol sayesinde esnafın işyerini ve evini hacizden kurtaracağı gibi ileride alacağı yeni kredilerle işini büyüteceğini, bu sayede de ekonominin büyüyeceğini söyledi. Palandöken yakın zamanda diğer banka ve finans kurumlarıyla da protokol imzalayacaklarını bildirirken sistemi, "Esnafbank Modeli" olarak tanımladı.

EKONOMİNİN ÖNÜ AÇILIR

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş: "Mevcut durumda şirketler borçlarını ödeseler dahi yeni kredi ya da çek alamıyorlar. Çünkü banka kayıtlarında sicili bozuk görünüyor. Yeni protokolde borç yapılandırmadan bence çok daha önemlisi sicilin temizlenmesi olacaktır. İşte o zaman çok büyük katkı sağlar, ticaretin önü açılır."

TAKSİTLER UYGUN OLMALI

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: "Bir firmanın borçluyken bankadan kredi istemesi başka, borcunu ödedikten sonra gitmesi başka. Ancak burada önemli olan borçların ödenebilir taksitlere bölünmesidir. Bu hem bankanın hem de esnafın lehine bir şey. Ekonomiye katkısı mutlaka olur."

İŞTE İMZA ATAN BANKALAR

Protokole imza atan bankalar şunlar: Akbank, Alternatif Bank, Anadolu Bank, Denizbank, Eurobank Tefken, Finans Bank, HSBC Bank, Şekerbank, Tekstil Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası

Bu haberler de ilginizi çekebilir