• DOLAR 32.323
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2298.801
  • ...

MERSİN-Şişecam`ın Mersin`deki yatırımı Soda Sanayi A.Ş. tarafından Kazanlı`da yapılması planlanan `Sülfürik Asit Üretim Tesisi Projesi` ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından onaylandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nde askıya çıkarılan raporda, proje sahası çevresinde sanayi tesisleri ve tarım alanlarının bulunduğu, tarımın genellikle seracılık şeklinde yapıldığı belirtildi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 Ekim 2012 tarihinde yapılan duyuruda, kişi ve kuruluşların Bakanlık veya İl Müdürlüğü`nde raporu inceleyebilecekleri kaydedildi. Kazanlı halkının itiraz ve tepkisine rağmen asit tesisinin temeli, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın da katıldığı bir törenle 7 Ocak 2012 tarihinde atılmıştı.

 

Raporda Depreme Dikkat Çekildi

ÇED Raporu`nda, ait tesisinin kurulacağı alanın 3`üncü deprem kuşağında yer aldığı kaydedilerek, \"Tesisin üzerinde yer alacağı zeminin ayrık taneli (alüvyon) olması nedeniyle daha uzak mesafelerde meydana gelebilecek depremlerde sahayı olumsuz olarak etkileyebilir\" ifadesi yer alıyor. Raporda ayrıca, açılan temel sondajlarında ortalama eksi (-) 1 metrede yeraltı suyu gözlendiği belirtiliyor ve yapı temelleri ile yeraltı suyunun etkileşimini önleyecek şekilde yalıtımının yapılmasının, yapı emniyeti bakımından gerekli olduğu vurgulanıyor.

 

Söz konusu rapor hakkında 17 Temmuz 2008 Tarih ve 26939 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ÇED Yönetmeliği`nin 14. Maddesi`nin (1) fıkrası gereğince görüş, soru ve önerileri olanların 10 (on) iş günü içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na sunulmak üzere Mersin Valiliği`ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na iletebilecekleri belirtildi. Ancak raporun onaydan geçtiğine dair resmi yazı, son günü 31 Ekim 2012 Çarşamba günü (bugün) olan 10 günlük itiraz süresinin sona ermesine sadece 1 gün kala, yani 29 Ekim 2012 Salı günü öğleden sonra Akdeniz Belediyesi`ne ulaştı. (Osman Öksüz-İLKHA)