• DOLAR 32.355
  • EURO 35.633
  • ALTIN 2323.136
  • ...
7 değil 70 trilyon dolar da harcasanız GÜVENDE OLAMAYACAKSINIZ!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi - ABD Başkanı Donald Trump, 16 yıl önce işgal ettikleri Irak topraklarında, bunca masraftan ve yıkımdan sonra halen güvende olamadıklarını itiraf etti. Trump, Irak’a inerken uçağının ışıklarının kapandığını belirterek, "Bu çok kötü. 7 trilyon dolar harcadık ve inerken ışıklarımızı kapatmak zorundayız." İfadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da Cumhuriyetçilerin "Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda" konuştu.

Konuşmasının önemli bir kısmını ekonomiye ve başkanlığı döneminde eski yönetimlerce imzalanmış ticari anlaşmaları iptal etme konularına ayıran Trump, ABD'nin Ortadoğu politikasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin başka ülkelere yardım yapmadan önce kendi altyapısını yenilemesi gerektiğini anlatan Trump, Ortadoğu'da harcanan paranın bölgede olumlu sonuçlar vermediğini söyledi.

‘7 TRİLYON HARCADIK, HÂLÂ IŞIKLARI KAPATIYORUZ’

Irak'a yaptığı ziyareti hatırlatan Trump, uçağı inerken ışıklarının güvenlik amacıyla söndürüldüğünü ve buna çok şaşırdığını anlattı.

Trump, "Biz Orta Doğu'ya son 20 yılda 7 trilyon dolar harcadık ama ışıklarını kapatmadan uçağımızı indiremiyoruz. Bu çok kötü. 7 trilyon dolar harcadık ve inerken ışıklarımızı kapatmak zorundayız." dedi.

ABD'nin eski Savunma Bakanı Jim Mattis'e isim vermeden atıfta bulunan Trump, "Sonradan kovmak zorunda olduğum bir generale 'Şu (DEAŞ) hilafet ne zaman tamamen biter' dedim. 'Efendim 2 yıl içerisinde' dedi. Buna ikna olmadım iki yıl bekleyemem dedim ve başkaları ile de görüşmek üzere Irak'a gittim." diye konuştu.

SADECE BİR ÜSSE 3 MİLYAR DOLAR HARCANMIŞ

Trump, Irak'ta generallerin kendisine Irak'taki ABD üslerinden de DEAŞ'ın vurulmasına izin verdiği takdirde örgütün iki haftada bitebileceğini söylediğini dile getirdi.

Irak'ta iniş yaptığı Enbar'daki El Esed hava üssünü de öven Trump, "İniş yaptığım hava üssü ne inanılmaz bir şey. Onu inşa ederken 3 milyar dolar harcamışızdır. Irak'tan çekilmek istemememin bir nedeni de bu. Nasıl bırakacaksın ki onu?" dedi.

İŞGAL 2 ÜLKEYİ YOK ETTİ

ABD, 11 Eylül 2001'de New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne düzenlenen saldırıları bahane ederek önce 7 Ekim’de Afganistan’ı işgal etti. ABD daha sonra dönemin Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin'in El Kaide'ye destek verdiği ve ülkesinde kimyasal ve biyolojik kitle imha silahları ürettiği gerekçesiyle 20 Mart 2003’te Irak'ı işgal etti.

ABD, Afganistan ve Irak’a huzur getirmedi. Yıllarca süren işgalde milyonlarca insan katledildi, milyonlarcası evini ve yurdunu terk ederek mülteci konumuna düştü. Ayrıca Irak’ta sözü edilen kitle imha silahları da hiçbir zaman bulunamadı.

Trump’ın iddiasına göre ABD, Irak’ı işgal ettiği süre zarfında 7 trilyon dolar harcadı. Ancak Amerikalıların anlamadığı bir şey var: Karanlığı götürdükleri yerlerde ancak karanlıkta karşılanacakları gerçeğini. İster 7 trilyon dolar harcasınlar, ister 70 trilyon dolar, hiç farketmiyor…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir