• DOLAR 32.598
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2498.054
  • ...
Öğrenciler Zorla Faiz Batağına Çekiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi`nde 40 bin öğrenciye kredi kartı dağıtıldı ve kullanımı zorunlu tutuldu. Üniversite öğrencileri daha öğrenim kredisinin altından kalkamazken şimdide "kredi kartı" zorunluluğu ile karşılaştı. Öğrenci kimlik kartları yenileriyle değiştiriliyor bahanesiyle başlayan süreçte öğrenciler, yeni yönetmelikle kredi kartı almak zorunda kaldı. Kredi kartlarının faiz ve borçları yüzünden ülkemizde birçok aile dağılırken ve insanlar kredi kartı ve faiz borçları yüzünden bunalıma girerken, üniversitelilere kredi kartı verilmesi ise veliler ve öğrenciler tarafından tepkilere neden oldu.

Kredi kartını kullanmak zorunlu

500 TL`ye kadar limiti bulunan `Kampüs Kartı` açtırmak mecburi .Yeni yönetmelikle birlikte öğrencilere yemekhaneden yemek yiyebilmek için, verilen kredi kartını kullanma zorunluluğu getirildi. Eski kartlarda, kartı açtırma mecburiyeti yokken yeni "öğrenci-kredi kartında" bu durum zorunlu tutuldu. Kredi kartı mecburiyeti getirilmesi öğrenciler tarafından da büyük tepki topladı.

40 bin öğrenciye kredi kartı dağıtıldı

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Anadolu Gençlik Derneği Sivas Üniversite Komisyon Başkanı Mustafa Durmuş, "Rektör yardımcısı Hüseyin Yılmaz`la bu konuyla ilgili görüştük. Ancak Rektör yardımcımız bu uygulamanın kendilerinin yapmadığını söyledi ve daha önceki yönetimin uygulaması olduğunu dile getirdi. Amaçlarının ise çok amaçlı kart olduğunu söylediler. Şuanda 40 bin öğrenciye kredi kartı dağıtıldı. Ve kullanılması zorunlu olduğu söylendi. Çünkü yemekhanelerde verilen bu kredi kartları kullanılacakmış." dedi.

Öğrenciler faiz batağına sürükleniyor

Durmuş, "Çok amaçlı kart maliyetlerinin yüksek olduğundan Üniversite, bu çalışmayı bankayla ortaklaşa yapmış. Yapılan bu uygulama hem üniversitenin işine yarıyor hem de bankanın. Fakat öğrencilerin faiz batağına sürüklenmesine herkes göz yumuyor. Üniversiteli arkadaşlara sesleniyorum. Kimse kredi kartlarını açtırmasın. Yetkililerden de merkezi yemekhane de yapılacak bu uygulamadan vazgeçilmesini ve başka natif çözümler üretilmesini istiyoruz. Çünkü bu uygulama öğrencilere yarar değil, zarar getirir. Öğrencilerin faiz batağına sürüklenmesine göz yumamayız." şeklinde konuştu.

Öğrenciler tüketime teşvik ediliyor

KampüsKart Projesine 2004 yılında başlanmış, 2012 yılında cihaz, yazılım ve iş akışı tamamen değiştirilerek hizmete devam edilmiş. KampüsKart Projesi Cumhuriyet Üniversitesi`nin Vakıfbank`la yürüttüğü bir proje. Öğrenciler bu kartla Türkiye`de ya da dünyada herhangi bir alışveriş noktasında KampüsKart`la alışveriş yapılabiliyor.

Kampuskartın kullanımı

Kartlar yemekhanelerdeki turnikelerin üzerinde bulunan okuyuculara gösterildiğinde kart tiplerine göre tanımlanmış ücretler, otomatik olarak kartın Kampüs Bakiyesinden düşülüyor. Kampüs Bakiyesi 10`TL`nin altına düştüğü zaman, sistem otomatik olarak 20 TL`lik parayı kredi kartından çekerek kartın Kampüs Bakiye alanına yüklüyor. Kart sahipleri yemek ücretlerini ekstreleri (hesap özetleri) geldiğinde kredi kartı hesabına yatırıyor.

Milligazete

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir