• DOLAR 32.575
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.238
  • ...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın Antalya`da gerçekleştirdiği zirveye, akaryakıttaki ‘meteorolojik vurgun` damgasını vurdu.

Sanayi Bakanlığı`nın yaptığı sunuma göre bazı LPG bayileri, otogazın hacmini sıcaklığa göre düzelten ATC cihazını kapatıyor. Bu nedenle otomobillere tüketicinin ödediği paranın en az yüzde 6`sı kadar daha az LPG basılıyor. Aradaki fark, ‘haksız kazanç` olarak bayiinin kasasına giriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlarının da katıldığı toplantıda Sanayi Bakanlığı, akaryakıt sektöründe gerçekleştirilen denetimlerde saptadıkları yeni bir vurgun yöntemi hakkında da bilgi verdi. Bakanlığın yaptığı sunumda, yurt genelinde başta LPG olmak üzere akaryakıt bayilerinin denetimden geçirildiği, pompa ve diğer cihazların ‘ölçü ve ayar` yönünden incelendiği vurgulandı.

3 LİTRE AZ BENZİN VERİLİYOR

Sunumda, bazı bayilerin pompadan önce otogazın ortam sıcaklığına göre hacmini düzelten `otomatik sıcaklık ayarı` diğer adıyla ATC cihazlarını kapattıkları vurgulandı. Bu nedenle tüketicinin, ödediği paradan daha az yakıt aldığı kaydedildi. Sunumda, müşterilerin en az yüzde 6 daha az yakıt aldıkları kayda geçirildi.Toplantıya katılan bir yetkili, "50 litre parası ödeyen bir vatandaş, aslında 47 litre yakıt alıyor. Kalan 3 litre, haksız biçimde istasyonun kasasında giriyor" dedi.

DENETİMLER DEVAM EDECEK

LPG`de ortaya çıkan genleşme sorunu benzinde de yaşanıyor. Yetkili, LPG`nin niteliği gereği genleşme miktarının yüksek olduğunu belirterek, "Benzinde en fazla yüzde 2 sapma görülüyor” diye konuştu. Sanayi Bakanlığı ve EPDK kaynakları, bu konuda bayilere yönelik denetimlerin aralıksız devam edeceği mesajını verdi.

GECE BENZİN ALMAK DAHA MATIKLI

Benzinde en fazla sapmanın yüzde 2 olduğunu ifade eden yetkililer, “Genleşme LPG`de daha yüksek, bendinde daha düşük. Gece benzin alındığında genleşme çok az olduğu için daha mantıklı” diyor.