• DOLAR 32.383
  • EURO 35.107
  • ALTIN 2326.38
  • ...
`Konut Üretmekte Zorlanıyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) "Kentsel Dönüşüm ve Özel Sektörün Bu Dönüşümdeki Yeri" konulu toplantı düzenledi. Toplantının ev sahipliğini yapan AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, açılış konuşmasında sektörün Belediyeyle ilgili yaşadığı sıkıntıları ve aksaklıkları anlattı.

Seyhan Belediyesi`nin mağdur olan müteahhitlerin sorunlarını çözeceğine inandıklarını ifade eden Kılçık, "Öncelikle Belediyemizin şantiyelerimize giden yollarımızın bir an önce açmasını bekliyoruz. Bu çalışma arkadaşlarımızı rahatlatacak işlerini kolaylaştıracaktır" şeklinde konuştu.

Yatırım İsrafı Engellenmeli
Belediyelerin insanlara konut yapmaları için imar izni verildiğini belirten Murtaza Kılçık, "Ama maalesef bu sorun sadece Adana`da değil tüm Türkiye de var. Bir yerin imara açılacağı duyulduğu an oradan arsa alınıyor, yatırım yapılıyor. Daha sonrada değerlendirilmesi yıllarca bekleniyor. Bir yer imara açılıyorsa burada yapılaşmanın önünü kısa sürede açmak lazım. Bunun en güzel örneği organize sanayide ve Avrupa da görebiliriz. Organize sanayide yatırım yapmak isteyen yatırımcıya `Ben sana arsayı bir şartla veriyorum. 2 yıl içinde bu arsayı ruhsata bağlayacaksın` diyor. Avrupa da ise etap etap açıyor. Ve bu etaplara da süre koyuyor. Verilen süre içinde yapılaşma koşulu istiyor. Ruhsat almazsa ikinci etap`a atıyor. Burada yatırım israfı olmuyor. Bunun önü açılmalı" dedi.

Müteahhit Rant Değil İş Peşinde
Müteahhitlerin `Rantçı` diye suçlandığını kaydeden AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, "Rantın tanımına baktığımızda bir yerden bir emta alıp hiçbir işlem yapmadan süre içinde anormal değer kazanmasıdır. Yani rant bu uzun bekleme süresinde sağlanıyor. Müteahhit rant değil iş peşinde, sürekli yatırım istihdam sağlar konut yapar. Hükümetimiz özellikle son yıllarda eğitim ve sağlık konusunda çok ciddi radikal kararlar aldı. Bunun faydasını da tüm milletimiz gördü. Bunu kimse inkar edemez" dedi.

Konut Üretmekte Zorlanıyoruz
Başkan Kılçık konuşmasını şöyle sürdürdü, "Büyükşehir meclisi ise hem özellikle imar tadilatları gündeme getirilerek işgal ediliyor, hem de meclis gereksiz yere çalışıyor. Bu işlerin daha kalıcı uzun vadeli planların yapılması kentimize fayda sağlayacaktır. Adana`yı 50 yıl idarece edecek arsa var ama bulamıyorsunuz. Niye bulamıyoruz, ya almış bekliyor yada bir kısmı imara kapalı. Kontu üretmekte zorlanıyoruz. Konut sektörü daralıyor. Arsa fiyatları böyle astronomi fiyatlara çıkınca müteahhitlerimiz konut üretemiyor bu sefer de taleplerde daralma oluyor. Bir an önce bu arsa sorunlar netleşirse, aşılırsa eminim ki, çok daha fazla Adana ekonomisine katkı sağlanacaktır"dedi.

Yüzde 70-80 Oranındaki İmar Revizyonu Şehircilik Cinayetidir
Yaklaşık 2 saat süren kahvaltılı toplantıda Adanalı müteahhitlerin sorunlarını dinleyen Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk de sözlerine, `İmar probleminiz halledilmiş bilin` diye başladı.

Başkan Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kentsel dönüşümde iyi yoldayız. İnşaatlarımızı hızla sürüyor. Birinci etabı 2013`de teslim edeceğiz. Daha sonra Barboros ve Bey mahallelerine başlayacağız. Mirzaçelebi, Şehit Duran, Döşeme ve Hurmalı mahallelerinin tamamı kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için talebimizi Ankara` ya ilettik. Biz asla TOKİ`ye mahkûm değiliz. Bundan sonraki özel sektörle yani sizlerle iş yapabilir birlikte çalışabiliriz. Projelerle kentsel dönüşümde ortak adım atabiliriz. Bana açılacak yolların listesini verin ekibi hemen hazırlayalım şantiye yollarını açalım. Şükür imkânlarımız iyi, bu yönde sıkıntımız yok" dedi. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir