• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Üniversiteye Giriş İçin Uluslararası Standart
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Akşam Gazetesi`nin haberine göre; Özcan, `Olgunluk sınavı`nın ardından üniversiteye girişte YGS ve LYS yanında ABD ve Avrupa ülkelerinde uygulanan farklı yöntemlerin devreye gireceğini söyledi. Buna göre öğrenciler üniversitelere sadece YGS-LYS ile değil IB, SAT, TOEFL gibi uluslararası standartlardaki uygulamalarla da girilebilecek.

Prof. Özcan şunları söyledi: `YÖK`te aldığımız karara göre, üniversiteye girişte tek kritere bağlı kalınmayacak. Farklı sistemlerle öğrenci kabul edilmesini istiyoruz. Bir öğrencinin girişte birden fazla seçeneği olmalı. Bu bize aynı zamanda öğrencinin yurtdışı yerine Türkiye`de öğrenim görme şansını artıracak. Modeli önce Kıbrıs`taki öğrenciler için kullanacağız.`

YENİ KILAVUZDA YER ALACAK

Özcan şöyle devam etti: Çünkü Türkiye`deki uygulama için YÖK`te değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Oysa Kıbrıs`ta okuyan bir öğrenci için buna ihtiyaç yok. Bu yıl yerleştirme kılavuzunda yeni sistemdeki kontenjanlar belirlenerek (sadece Kıbrıs`tan gelen öğrenciler için) kılavuzda yer alacak.`

YENİ YÖNTEMİN ÜÇ AYRINTISI

1 - IB programı uygulayan özel okulun öğrencisi YGS ve LYS`ye girecek. Aynı öğrenci IB notuyla Avrupa`da ve dünyada birçok üniversiteye yerleşebiliyor. Yeni uygulamada aday hem IB hem de YGS ve LYS puanıyla üniversiteye yerleşebilecek.

2 - Sistem için tıpkı okul birincilerinde olduğu gibi özel kontenjan açılacak. Buna göre örneğin İTÜ mimarlık bölümüne LYS ile 50, IB ile 3, SAT ile 2 öğrenci kontenjanı belirlenecek.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir