• DOLAR 32.542
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2430.206
  • ...
İyi oynayan gibi iyi olan da kazansın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Futbolda kriter oyun kazanıp puan veya puanları kapmaktır. Oysa başarının başka kriterleri de olmalıdır. Mesela maç sonucunda “fair play” namı diğer “dürüst oyun”  kurallarına uyana da puan ayrıca puanlar verilmelidir.

Fair Play nedir?

Fair Play ya da dürüst oyun, sporda kurallara uymaktan da öte belli bir davranış tarzını sergileyen bir terimdir. Rakibe saygı ve ona fizyolojik ve psikolojik açıdan zarar vermemektir.

Rakip, bir düşman olarak değil, oyunun bir parçası olarak görülür ve yoğun mücadelede bile rakibin onuruna saygı duyulur. Fair Play, oyunda hileye ve şiddete başvurmamak anlamına da gelmektedir.

Fair Play’in başlıca kuralları şöyledir;

* Oyun kurallarına uymak
* Rakibi oyunun bir parçası olarak görmek
* Oyun koşullarında şans eşitliğini kollamak
* Kazanınca zaferi kötüye kullanmamak, yenilince sonuca ve kazanana saygı göstermek
* Kazananı tebrik etmek

Fair Play’de etik davranmak, bireysel hırsları bir kenara bırakarak takım ruhunu ön plana çıkarmak anlamına gelir. Bir spor müsabakasında oyuncuların davranışlarına bakarak Fair Play’e uygun davranıp davranmadıkları tespit edilebilir. Ama mevcut puanlama siteminde “Fair Play” para pardon puan etmiyor. Önerimiz “Fair Play”ın da özellikle lig maçlarında puanlamaya tabi tutularak somut bir ödüle dönüşmesidir. Yoksa iyi oynayan kazanıyor ama iyi olan hiçbir şey kazanamıyor.

FATİH ALTINTAÇ

Bu haberler de ilginizi çekebilir