• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bayramda Cuma Namazı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Kurban Bayramı`ndaki Cuma Namazında Batman`daki camiler, cemaatin yoğun katılımıyla doldu taşırken hutbelerde ise \"Yardımlaşmanın Önemi\" konusu ele alındı.

 

Hutbede, insanlık tarihi boyunca olduğu gibi, bugün de hiçbir toplumda insanların, yeryüzündeki imkânlardan aynı düzeyde yararlanamadığı belirtilerek, \"Herkesi birbirine muhtaç olacak şekilde bir arada yaratan ve yaşatan Yüce Allah, kullarından dilediğine dilediği kadar mal vermiş, güçlü ile zayıf, zengin ile fakir arasındaki sosyal dengenin korunması için yardımlaşma ve dayanışma esasını getirmiştir. Yardımlaşma ve dayanışma, evrensel bir değer olan adaletin, toplumsal barışın ve mü`minler arasındaki kardeşlik hukukunun bir gereğidir. Bunun için İslamiyet, yardımlaşmayı en geniş mânâda ele almış, dînî ve ahlâkî bir görev kabul etmiştir\" denildi.

 

Hz. Peygamber (s.a.v.)`in Müslümanların kardeş olduklarını ve aralarındaki dayanışmanın çok kapsamlı olması gerektiği ifade edilen hutbede, \"Mü`minler, birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet etmede ve şefkat göstermede tıpkı bir vücut gibidirler. Vücudun bir uzvu rahatsızlanırsa, diğer uzuvlar da onun rahatsızlığına ortak olurlar.\" buyurduğu kaydedildi.

 

Hutbede, yüce Allah`ın, Al-i İmran Suresi 92. ayetinde, \"Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.\" buyurduğu ve Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimizin de, \"Bir hurmanın yarısı ile, bunu da bulamazsınız güzel bir sözle ateşten korununuz.\" buyurarak, maddi ve manevi dayanışmaya davet ettiği belirtildi.

 

Yardım yapmakla yoksulların korunacağı, hırsızlık, haset, kin ve hırs gibi olumsuz duyguların önleneceği, zengin ile fakir arasında sevgi ve saygı oluşacağının ifade edildiği Hutbede, \"Dostluk duyguları güçlenir, zenginlik artar, fakirlik azalır, dilencilik ortadan kalkar. Unutmayalım ki, bugün yardım edenler, yarın yardım edilecek duruma düşebilirler. O halde, gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım yapılmalı, yetimler, yoksullar sevindirilmelidir\" denildi.
Özellikle bayram günlerinde Müslümanların bu hassasiyetlere daha çok özen göstermesi gerektiğine dikkat çekilen hutbede, \"Kestiğimiz kurbanların etlerinden fakir ve yetimlere mutlaka ulaştırmalıyız. Bayram sevincini hep birlikte yaşamaya çalışmalıyız\" tavsiyesinde bulunuldu.

 

Hutbe, \"Kim bir Müminin dünyevi sıkıntılarından birini giderirse, Allah da onun kıyamet günü sıkıntılarından birini giderir. Kim bir fakire kolaylık gösterirse, Allah da ona dünyada ve ahirette kolaylık gösterir. Kişi, kardeşine yardım ettiği müddetçe Allah da ona yardım eder.\" Hadisi ile tamamlandı. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir