• DOLAR 32.578
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2487.854
  • ...
AB`den Balkan Ülkelerine Vize Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
AB içişleri bakanlarının Lüksemburg`daki toplantısının ardından basına konuşan AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, Balkan ülkelerinden artan iltica başvurularının ciddi endişe doğurduğunu belirtti.

Malmström, vize muafiyetinden yararlanan Sırbistan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk ve Bosna Hersek`ten AB`ye iltica başvurularının geçen yıl yüzde 75 arttığını ve bunların çok azının kabul edildiğini bildirerek, ``Balkan ülkelerinin bu sorunu çözme zamanı geldi`` dedi.

Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Lüksemburg, Balkan ülkelerine gerektiğinde yeniden vize konulabilmesi için AB`den yetki istemişti.

AB içişleri bakanlarının toplantısında başını Almanya ve Fransa`nın çektiği 6 ülkenin talebi genelde destek alırken konunun Arnavutluk`un başkenti Tiran`da 5-6 Kasım`da Balkan ülkelerinin içişleri bakanlarıyla yapılacak toplantıda tartışılması kararlaştırıldı.

AB içişleri bakanları ayrıca suistimal hallerinde Schengen vizesi muafiyetini sona erdirme yetkisi için Avrupa Parlamentosu`yla müzakerelerin yoğunlaştırılmasını talep etti.

AB, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya`ya 2009 ve Bosna Hersek`le Arnavutluk`a 2010 yılında vize muafiyeti tanımıştı.

Balkan ülkelerinden AB`ye iltica başvurularında, cömert sosyal ödemelerden faydalanma beklentisiyle Sırbistan ve Makedonya`dan gelen Romanlar başı çekiyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir