• DOLAR 32.603
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2504.145
  • ...
 İslam Ülkelerinde Bayram Heyecanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

slam dünyasında farklı günlerde de başlasa genel olarak bu cuma ve hafta sonunda büyük bir bayram coşkusu var. Suriye`deki iç çatışmalar, Pakistan`daki sel felaketleri ve bombalı saldırılar, Filistin`ndeki Mescid-i Aksa yasağı her ne kadar bayram sevincine gölge düşürüyorsa da Müslümanlar yine de bu mübarek günü en güzel şekilde eda etmeye çalışıyor. Bazı ülkelerde bayram bugün başladı ancak bazı ülkelerde ise yarın başlıyor.

İşte bazı İslam ülkelerindeki bayram telaşı:

IRAK’TA BAYRAM

Irak kurban bayramına cuma günü girecek ülkelerden. Bu nedenle ülkede arefe günü hazırlıkları devam ediyor. Erbil şehrinde ise bayram alışverişinin iki merkezi var. Kurbanlık pazarı ve Şeyhalla pazarı. Erbil’de şehrin biraz dışında kurulan pazarda, çevre köylerden gelen çiftçiler kurbanlık satıyor. Pazar alanı bölgesel yönetim tarafından da kontrol ediliyor.

Kurbanlık alanındaki alıcılardan birisi, “bu yıl kurbanlık hayvanlar çok ucuz. Çünkü iran’dan da bırçok hayvan ıthal edıldı. Küçükbaş hayvanların kılosu bayramdan önce 35 bın dınardı. Şımdı 25 bıne düştü. Büyükbaş hayvanların kılosu ıse 32 bınden-33-34 bıne yükseldı. Yanı allaha şükür, fıyatlar çok ucuz. “ diyor.

Erbilliler yine de fiyatların her sene artmasından şikayetçi. Erbilli bir alıcı ise, “Her bayramda fıyatlar bıraz artıyor. Yani her devlette de artıyor. Bizim burada da artıyor. Umut ediyorum bayram güzel geçer. Hepsinin bayramını şimdiden kutluyorum.” diye konuşuyor.

Bayram hazırlığı telaşı sadece kurban pazarında değil, Erbil’in merkezinde de sürüyor.

KIRGIZİSTAN`DA BAYRAM İÇİN ÖZEL ETKİNLİK

Kurban bayramı başlama tarihi 26 ekim olarak belirlenen Kırgızistan’da bayram hazırlıkları sürüyor. Bayrama iki gün kala ise müftülük özel bir programla bayram kutlamasını erkenden başlattı.

Ülkede bayramlarda sadece bir günlük resmi tatil uygulanıyor. Kurbanlıkların satışlarına ise çok önceden başlandı. Başkent Bişkek yakınlarında kurulan kurban pazarında, bayrama kısa süre kalmasına rağmen kurbanlık satışları devam ediyor.

Diğer taraftan Kırgızistan’da kurban bayramı, bu yıl farklı bir etkinlikle kutlandı. Kırgızistan müftülüğü ve Nahla-al-hayriya Vakfı tarafından, 24 ekim’de özel bir kutlama programı düzenlendi.

Katılımcılar arasında Kırgızistan baş müftüsü Rahmatulla Hacı Egemberdiyev başta olmak üzere, devlet din işleri komisyonu başkanı Abdulatif Cumabayev, İslam üniversitesi öğrencileri, kent sakinleri ve şairler vardı.

Törende ‘gulistan’ kreşi öğrencileri de Kur’an`dan süreler okudu. Şair Çenişbek Cumakadırov ile Ali Tutkuçev’in komuz eşliğinde şarkılı kutlamaları ise uzun uzun alkışlandı.

Kurban kesiminin nasıl yapılacağının anlatılmasını amaçlayan kutlama programı, akın denilen ozanların ve öğrencilerin sunumlarıyla sona erdi.

KOSOVA’DA EKONOMİK KRİZİN GÖLGESİNDE KURBAN HEYECANI

Balkanların genç ülkesi Kosova da kurban bayramını yarın kutlamaya hazırlanıyor... Ülkede yaşanan ekonomik kriz bayram heyecanını gölgelemeye yetmiyor. Ama yaşlı Kosovalılar yine de gençlerin daha fazla duyarlı olması konusunda ısrarlı.

Kosovalılar kurban bayrami hazirliklarina gunler oncesinden basladi. Ekonomik sıkıntı yaşanan ülkede halk alışveriş için daha çok kent pazarlarını seçti.

Artan fiyatlarla birlikte alışveriş daha da zorlaştı. Geçen yıl 1 euro değerinde olan bir kilogram şekerin fiyatı bu yıl yüzde yüz arttı.

YAŞLILAR GENÇLERDEN ŞİKAYETÇİ

Kosovalı bir Müslüman, Kurban bayramı heyecanını şöyle tarif ediyor: “Bayram eskiden farklıydı daha fazla inanç vardı. Şimdi ise gençler eski heyecanı yaşamıyor.  Bu yüzden bayram kutlamaları gittikçe azalıyor.  Umarım gelenekler yaşatılır çünkü bir tek bu gelenek kaldı. Hepsi yavaş yavaş yok olmakta"

FİYATLAR BU YIL BİRAZ FAZLA

Bu yıl gecen yıla kıyasla kurbanlık satışlarında da azalma var. Özellikle başkent Priştine ve Prizren`de büyükbaş hayvan satışlarında düşüş gözleniyor. Halk ekonomik sıkıntı nedeniyle küçük bas hayvanlarını tercih ediyor.  Kurbanlık fiyatları 70 euro ile 100 euro arasında değişiyor.

Kurban satıcıları krizin satışları etkilediğini söylüyor.

Halk bayram heyecanını yaşarken Kosova baş müftüsü Naim Trnava cuma günü kutlanacak olan bayramda merkezi namazın yeni restore edilen Osmanlı eserleri arasında en önemli yeri alan Fatih Sultan Mehmet Camii’nde kılınacağını açıkladı.

Prizren`de de açışlısını Başbakan Erdoğan’ın yatığı Sinan Paşa Camii’de merkezi namaz kılınacak.

KUDÜS’TE KURBAN BAYRAMI

İslam âlemi için Mekke ve Medine’den sonra 3. En kutsal şehir olan Kudüs, büyük bir coşkuyla bayrama hazırlanıyor. Kudüs sokakları bayram alışverişine çıkan kalabalığı ağırlıyor. Yol kenarlarına kurulan tezgâhlarda her keseye göre kılık, kıyafet ve hediyeler bulmak mümkün.

Bayramın en gözde ikramlarından olan tatlı dükkânları da bayram dönemi her zamankinden çok iş yapıyor.

Kudüslü tatlıcı bir çocuk, “Bayramda çoğu kez eş-dost ziyaretlerinde tatlılar götürülür, şimdiden müşterilerde epey artış var ve bayram boyunca sürekli çalışıyor olacağız” diyor.

Müşterilerin yoğun olduğu bir başka mekân da mezbahalar. Kudüs`ün Ayzeriya semtinde yoğunlaşan mezbahalar bayram döneminde bir adak merkezi haline geliyor.

Kudüs’te bir koyun kesmek isteyenler, en az 500 doları elden çıkarmak durumunda...

FENER GELENEĞİ

Kutsal kentin kendine has bir başka bayram geleneği ise fenerler. Çok eskiye dayanan bu gelenek, bayram süresince gece vakti, Kudüs eski kentin olduğu kadar evlerin de ışıklandırılmasına dayanıyor.

Bu nedenle bayram dönemi özellikle dikkat çeken bir unsur eski şehir genelinde satılan ve gece vakti şehri aydınlatan ışıklar.

Kudüslü Filistinliler için şehri aydınlatmak bir anlamda şehri sahiplenmek anlamına da geliyor, ne de olsa, işgal altında olan Kudüs topraklarında işgalin getirdiği zorluklar her bayrama gölge düşürüyor...

BURUK SEVİNÇ

Kudüslü bir simit satıcısı, bayram heyecanıyla ilgili şunları söylüyor: “Bayram coşkusu var elbette ama her zaman içimizde bir burukluk var. Çünkü bu şehri Filistinlilerin çoğu ziyaret edemiyor, Müslüman aleminden vatandaşlar da kolayca gelemiyor. Dolayısıyla bizim sahip çıkmamız gerekiyor, ama gönül ister ki kendi şehrimizde özgür bir şekilde yaşayabilsek ve bu zevki bütün İslam alemiyle paylaşabilsek...

PAKİSTAN

Pakistan bu kurban bayramına da patlamalar ve çatışmaların gölgesinde giriyor. Ülke genelinde yarın ve bayramın ilk günü olan cumartesi günü cep telefonu servisleri kapatılacak. İçişleri Bakanlığı bu uygulamanın terör saldırılarını engellediği görüşünde. Kamuoyunda ise tepkiler var. Ancak tüm bu tartışmaların gölgesinde gelen bayramda  halkın  yaşadığı en büyük sıkıntı yüksek kurban fiyatları ve geçim sıkıntısı...

Pakistan’da Kurban Bayramı 27 Ekim’de başlıyor. Bu yıl Pakistan’da da hayvan fiyatları çok yüksek. Pakistanlı bir Müslüman fiyatlardan şikayetini şöyle anlatıyor: “Bu yıl fiyatlar çok yüksek, geçen yıl büyükbaş hayvan alabiliyordum bu yıl param ancak küçükbaş kurbanlığa yettı. Fakır halk için kurbanlık almak artık hayal...

Dar ve orta gelirlilerin tercihi  küçük baş hayvanların geçen yıl   6-8 bin rupi yani yaklaşık 120 ile 150 lira olduğu Pakistan’da bu yıl küçükbaş kurbanlıklar 10 ile 15 bin rupi arasında fiyatlarla satışa sunuluyor.

SEL FALEKETİNİN GÖLGESİNDE BAYRAM

Aylık geliri ortalama 100 doları geçmeyen Pakistanlılar için hızla yükselen kurbanlık fiyatları karşısında dayanabilmek zor. Öte yandan son 3 yıldır sel felaketlerinin yaşandığı ülkede felaket bölgelerinde ise bayram telaşı yerine sular altında kalan evlerine geri dönmeye bekleyen felaketzedelerin umutsuz bekleyişleri hâkim durumda.

SURİYE’DE İÇ SAVAŞIN GÖLGESİNDE BAYRAM

Suriye’de bir bayrama daha savaş, ateşkes, çatışma haberleri ve gelecek kaygısı ile giriliyor. Büyük şehirlerin merkezlerinde bir alışveriş hareketliliği görmek mümkün ancak çatışmaların yoğun olarak devam ettiği yerlerde sadece ölümler ve gözyaşı var.

Şam’da bayram alışverişi birkaç gün öncesinden şehir merkezindeki çarşı pazarları hareketlendirdi. Ancak bu hareketliliğe bombardıman ya da arada bir kalkan jetlerin sesleri eşlik ediyor.

BAYRAMI SEVİNCİ YOK

Buna rağmen Şam merkezinde insanlar kendilerini neyin beklediği tedirginliği ile bayrama hazırlanıyor. İslam dünyasının en önemli günlerinden sayılan bayramda geçmiş yıllarda insanların gözüne yansıyan sevinci, telaşı görmek mümkün değil. Yaklaşık 18 aydır devam eden çatışmalar her kesimi etkiledi. Kimi yakınını kaybetti, kimi vahşete tanık oldu, kimi bulunduğu yerden göçmek zorunda kaldı. Çatışma ve ölüm haberleri büyük travma yarattı.

Suriye halkı artık sadece çatışma sesleri ile yatıp kalkıyor. Göç edenler başka şehirlerde yabancı olarak yaşıyor. 15-20 kişi bir arada yaşamak zorunda olanlar var. Çocuklarını okula gönderebilenler ise şanslı. Ancak eğitimin eskisi gibi “rahat” bir ortamda yapılamaması, 60 kişilik sınıflar, hem öğrencileri, hem de aileleri zorluyor. Geçim derdi ise bir başka sorun. Memleketlerinden göçenler bulundukları illerde büyük geçim zorluğu yaşıyor.

Göçmenler ya hayır kurumlarının ya da yakınlarının gönderdiği yardımlar ile yasamaya çalışıyor. Fiyatlarda dört katına varan artışlar ise sadece göçmenleri değil sabit gelirli tüm Suriyelileri zorluyor.

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir