• DOLAR 32.377
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2325.351
  • ...
Arakan`da Şiddetin Gölgesinde Bayram
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Haziran ayında başlayan şiddet olaylarında sayısı belirsiz Müslüman`ın hayatını kaybettiği Myanmar`da Budistler ile Müslümanlar arasındaki çatışmalar bayram öncesinde yeniden artışa geçti.

Çatışmaların, ülkenin batısındaki iki kente daha sıçradığını belirten Rakhine (Arakan) eyaleti sözcüsü Myo Thant, Kyaukphyu ve Myebon kentlerinde de çatışmaların çıktığını açıkladı. Eyalet başkenti Sittwe`nin 95 kilometre güneyinde ve 60 kilometre doğusunda yer alan şehirlerde bazı evlerin ateşe verildiğini belirten Myo Thant, güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına almak ve yangınları söndürmek için seferber olduğunu ifade etti.

Başkentin kuzeyindeki Minbyar ve Mrauk-U bölgelerinde pazar günü çıkan olaylarda ise 3 kişi ölmüş, binden fazla ev de yakılmıştı. Myo Thant, "Evler yakılıyor. İki toplum arasındaki çatışmalar sürüyor. Şu anda ilk önceliğimiz yangınları söndürmek." dedi. Ölü ya da yaralı sayısı ile ilgili ise bilgi verilmedi.

Yıllardan beri askeri rejimin baskı altında tuttuğu Arakan Müslümanları ile Rakhine Budistleri arasında yaklaşık 5 ay önce bir tecavüz iddiası ile büyük olaylar patlak vermişti. Rakhine Budistleri azınlık Arakan Müslümanlarının yaşadığı köylere saldırmış, binlerce ev yakılmış, pek çok insan hayatını kaybetmişti. Yüz bin civarında Müslüman da evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. O günden beri zaman zaman gerginlik yaşansa da uluslararası toplumun dikkatlerini bölgeye yöneltmesi ile şiddet olaylarında bir azalma yaşanmıştı. Bayram öncesinde tekrar artan gerginlik nedeniyle pek çok insanın bölgeden kaçmaya başladığı belirtiliyor.

Yüzyıllardan beri bölgede yaşayan Arakan Müslümanları, Budistler tarafından `dışarıdan gelerek ülkenin zengin kaynaklarını çalan yabancılar` olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler`in dünya üzerinde en fazla ayrımcılığa maruz kalan azınlıkların başında gösterdiği Arakan Müslümanlarının sayısı 800 bin ile bir milyon arasında tahmin ediliyor. 75 milyon nüfuslu ülkedeki Müslüman sayısı ise 3 milyon civarında. Binlercesi komşu Bangladeş`e kaçarak mülteci olarak hayatını sürdürmeye çalışan Arakanlıları Dakka yönetimi de ülkeye kabul etmiyor. Tüm dünyanın yıllarca Burma olarak bildiği Myanmar`da 49 yıl süren askeri cunta yönetiminden sonra geçen yıl devlet başkanı olan Thein Sein, temmuz ayı başında yaptığı açıklamada, tek çözümün Rohingyalı Müslümanların topluca üçüncü bir ülkeye gönderilmeleri olduğunu savunmuştu.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir