• DOLAR 32.508
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2490.215
  • ...
`Bayram Sevincimiz Kursağımızda Kaldı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSVİÇRE - İslam âlemi aynı gün bayram etme sevincini yaşayamamanın burukluğunu yaşarken, bu olumsuzluktan en çok etkilenenler ise Avrupa`da yaşayan Müslümanlar oldu.


Suudi Arabistan`ın bayramın Cuma günü olduğunu duyurmasının ardından, Makedonya gibi halkı Müslüman olan ülkeler ikiye bölünmüş durumda.


İsviçre`nin Roşah şehrinde yaşayan ve Kurban Bayramı konusunda ülkesindeki bölünmüşlükten duyduğu rahatsızlığı ifade eden İbrahim Bogdonovic, söz konusu bölünmüşlüğün İsviçre`deki camilere de yansıdığına dikkat çekti.
 
Konunun başka bir olumsuz tarafının okul ve iş yerlerinden bayram için izin alınırken yaşandığını söyleyen Bogdonovic, `Düşünün aynı sınıfta farklı ülkelerden gelen öğrencilerin velilerinin bazısı Perşembe günü için izin istiyor, bazıları ise Cuma günü için… Aynı husus işyerleri içinde geçerli... Okul yetkilileri veya fabrika sahipleri doğal olarak aynı dine mensup insanların neden ayrı günlerde bayram izni istediğine anlam veremiyor. Doğrusu biz Müslümanlar da bunu anlatmakta zorluk çekiyoruz. Zaten çoğumuz dil konusunda eksiğiz. Artık bir şekilde bu soruna çözüm üretilmesinin zamanı geldi. Yöneticilerimiz Allah rızası için buna bir çözüm bulsunlar.` dedi.


1984 yılından bu yana İsviçre`de yaşayan Olcay Gündoğdu adlı vatandaş da, benzer ifadelerle Avrupa`da yaşayan Müslümanların konuyla ilgili karşılaştıkları sorunlara dikkat çekti. Daha önce bir okulda öğrenci velilerinin vekili olarak 4 yıl okul yönetiminde çalıştığını söyleyen Gündoğdu, `Öncelikle bu işi Allah rızası için yaptığımı belirmek isterim. Çalıştığım süre zarfında karşılaştığım sorunlardan biri de bayramda alınan izinler olmuştur. Okulda 20 Müslüman öğrenci varsa, bunlardan bazıları izin alıyordu bazıları almıyordu. Öğretmenler de izin almayanların da Müslüman olduğunu söyleyerek, izin vermek istemiyorlardı. Sebebi kendi aramızda birlik olmaması… Eğer aramızda birlik olsaydı öğretmenleri izin vermek zorunda bırakabilirdik. Maalesef Suudi Arabistan sağ olsun bu yılda bayram sevincimizi kursağımızda bıraktı. Orada Cuma günü bayram, bizde Perşembe günü bayram... Çocukların kimi Perşembe günü için izin almış, kimisi Cuma günü için... Öğretmenlerde, `siz aynı dinin insanları değimlisiniz. Neden biriniz bayram Perşembe diyor diğeriniz Cuma izin istiyor` diyorlar. Buna bir çare bulunması lazım. Bu şekilde biz de çocuklarımızda hangi gün bayram olduğunu bilsinler` dedi. (Ahmet Bayram - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir