• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Silopi MYO Müdürü`nden Kurban Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - Şırnak Üniversitesine bağlı Silopi Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Erkan, Kurban Bayramında yaklaşık olarak 1.5 ile 2 milyon arasında hayvan kesiminin yapıldığını, yoğunluklardan dolayı kesim öncesi ve sonrası muayene işlemlerinin aksayabileceklerini söyledi.

Kesilecek Kurbanlar hakkında bilgiler veren Doktor Erkan, \"Kurban edilecek olan bu hayvanların sağlıklı olmaları gerekmektedir. Kurbanlık hayvanların sağlık durumları veteriner hekim raporlarıyla tespit edilebilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri`nden verilen menşe şahadetnameleri ve sağlık raporları hayvanların rapor tarihinde veteriner hekim tarafından muayene edildiğinin göstergeleridir. Hayvanların yaşına göre semiz, besili olması, tüylerinin parlak olması ve etrafına ilgili davranması sağlıklı olduğunun göstergesidir. Dini kurallar gereği sığır ve mandanın 2 yaşını, koyun ve keçilerin 1 yaşını doldurmuş olmaları istenmektedir`` diye konuştu

\"Kesimden önce ve kesim sırasında kurbanlık hayvanlara iyi davranılmalı, onlara eziyet edilmemelidir\" diyen Erkan, \"Et hijyeni açısından 8-10 saat dinlendirildikten sonra kesim yapılmalı. Kesim sırasında hijyen kurallarına azami bir şekilde uyulmalıdır. Aksi halde etlerin muayenesi iyi yapılamadığından zoonoz (tüberküloz, şarbon vs.) hastalıklar yayılabilmekte. Hastalıklı organlar kedi ve köpeklere verildiği için parazitler hastalıklarla mücadele zorlaşıyor. Acemi kasaplar tarafından tahrip edilen derilerin kullanımı zorlaştığı için ekonomik kayıplar oluşmakta. Etlerin kesimden sonra 24 saat dinlendirilip tüketilmesi et kalitesini arttıracaktır. Taze etler zor pişen, elastik yapıda olmaktadır\" diye konuştu. (Muhammed Ş. Müldür - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir