• DOLAR 32.565
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2433.93
  • ...

MERSİN - AKİB Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz başkanlığındaki heyet, Etiyopya Sanayi Bakanı Tadesse Haile, TC Etiyopya Büyükelçisi Uğur Kenan İpek, Kalkınma ve Yatırım Kredi Bankası Krediler Servisi Başkanı Tadesse Hatiye, Addis Ababa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Getachew Regassa, Etiyopya Et ve Süt Ürünleri Teknoloji Enstitüsü Genel Direktörü Ghidey Gebremedhin ve Guraghe Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Fikre Hugiane Anfune ve Türk ve Etiyopyalı iş adamları ile temaslarda bulunuldu.

 

Son yıllarda üretim ve ihracatta çok büyük aşama kaydeden Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü`nün üretimine ve ihracatına artık mevcut pazarlar yetişmemekte. Üretim kapasitesinin sadece iç piyasa ile karşılanma imkanı olmayacak kadar gelişen sektörün bu açıdan ilerlemesinin çıkış noktası yeni pazarlar olarak gözükmekte. Özellikle komşu ülkeler üzerine odaklanan sektör ihracatı gerek ekonomik gerek siyasi dalgalanmaların gölgesinde birçok riski de içerisinde barındırmakta.

 

Bu açıdan bakıldığı zaman her ne kadar resmi nüfusu 82 milyon olarak görülse de gerçekte 100 milyonun çok çok üstünde nüfusu olduğu tahmin edilen Etiyopya, sektöre uzun vadede çok önemli bir soluk olarak gözükmekte.

 

Heyet dönüşü açıklamada bulunan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz; \"Gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde sonuç olarak bölgenin ihracatçı potansiyelimizden çok yatırımcı potansiyelimize ihtiyacı var. Tabii ki çok yabancı olduğumuz ve belirsizliklerin hâkim olduğu bir bölgedeyiz. Ama öte yandan bölgenin bizim onlara olan ihtiyacımızdan onların bize daha çok ihtiyaçları var. Zaten bu durumu da dış yatırımcılara sundukları desteklerden görmekteyiz\" diye konuştu. (Osman Öksüz - İLKHA)