• DOLAR 32.575
  • EURO 35.014
  • ALTIN 2425.184
  • ...
Dünya Bankası, 185 ülkenin iş yapma kolaylığı açısından sıralandığı ``İş Yapma Kolaylığı 2013 Yıllık Raporu``nu yayımladı.

Rapora göre, Türkiye sıralamada geçen yılki yerini korumasına rağmen, geçen yılki sıralamada 183 ülke yer alırken, bu yıl ülke sayısı 185 oldu. Türkiye`nin sıralamasının değişmemesi raporda, ``diğer ekonomilerin de en az Türkiye kadar reform yaptığı, dolayısıyla Türkiye`nin sıralamadaki yerinde bir değişiklik olmadığı anlamına geldiği`` şeklinde yorumlandı.

Raporda, Türkiye`nin yatırım ortamını iyileştirmede kaydettiği ilerlemelerin altı çizildi. Özellikle, Türkiye`nin inşaat ruhsatları alanında maliyetleri düşürdüğü, ruhsat alma sürecini daha verimli hale getirdiği ve ruhsat almak için tamamlanması gereken işlem sayısını dört adet azalttığı belirtildi.

Raporda ayrıca, Türkiye`nin sözleşme alacakları ile ilgili icra masraflarını da düşürdüğü, geçen sene bir sözleşme alacağı ile ilgili talep edilen icra masrafı alacak değerinin yaklaşık yüzde 27,9`u iken, bu sene ücretin yaklaşık yüzde 24,9`a düştüğü kaydedildi.

İş yapma kolaylığı küresel sıralamasında Singapur üst üste yedinci kez birinci sırada yer aldı. En fazla işletme dostu düzenlemeye sahip ilk on ülke içinde Singapur`un yanı sıra Hong Kong ÖİB, Çin, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Norveç, İngiltere, Kore Cumhuriyeti, Gürcistan ve Avustralya yer aldı.