• DOLAR 32.539
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2440.497
  • ...
Yerli ve milli uçağımız 2023'te hangardan çıkacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, Osmanlı’nın geliştirdiği tüfekler, toplar ve savaş gemileriyle dünyaya hükmettiğini ve pek çok savaşta karşı tarafa üstünlük kurduğunu belirtti.

Oktay, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda bile Türkiye’nin askeri teçhizat üreterek kendi kendine yetmeyi başardığını belirtti. Cumhuriyet dönemi boyunca da yerli savunma sanayii için çalışmalar olduğunu, ancak atılan adımların akamete uğradığını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı, kendi uçak fabrikasını kurarak üretim yapan Nuri Demirağ ile milli savunma sanayisinin ilk özel sektör temsilcisi olan Nuri Kiligil’in mühimmat ve silah girişimi için ilk adımları atan kişiler olduğunu da sözlerine ekledi.

2026'DA GÖKLERDE GÖRMEK NASİP OLACAK

Türkiye’nin en basit teçhizatı bile üretemeyen günlerden yüzde yüz beşinci nesil yerli uçak üretmeye başladığını söyleyen Oktay’ın açıklamaları şu şekilde: "Savunma sanayinde yerlilik oranımızı yüzde 15'lerden yüzde 65'lere kadar çıkardık. Yüzde 65'lere nasıl geldik, sizler çok iyi biliyorsunuz. ATAK helikopterinden edindiğimiz tecrübeyi bir adım öteye taşıyarak, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ile yeni bir sayfa açtık. Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve üretilen yerli helikopterimiz GÖKBEY test uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiş, gururumuz olmuştu.

Geçtiğimiz aylarda TEI'nin yerli ve milli olarak geliştirdiği PD-170 motoruyla insansız hava araçlarımızdan ANKA'nın uçuşu başarıyla gerçekleştirildi. Yakaladığımız bu ivmeyle yerli üretim ve tasarım imkanlarımızı hızla artırarak, Türkiye için çok önemli bir proje olan Milli Muharip Uçak ve ilk milli haberleşme uydumuz TURKSAT 6A gibi nice projeleri gerçekleştireceğimize inanıyorum. Yerli ve milli üretimde yüzde 65'leri yeterli görmüyoruz."

Konuşmasının devamında TUSAŞ’ın bu alandaki başarısına da değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Milli Muharip Uçak Projesi'nin tamamlanmasıyla ülkemiz; ABD, Rusya ve Çin'den sonra beşinci nesil bir muharip uçağı üretebilen ülkeler arasında yer alacaktır. Üstelik bu konuda uzak bir gelecekten de bahsetmiyoruz. 2023'te milli uçağımızı hangardan çıkaracağız ve 2026'da göklerde görmek nasip olacak. 2031'de envantere alıyoruz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir