• DOLAR 32.32
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2296.718
  • ...
Pakdemirli: Tarım savunma sanayiinden daha önemli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Siirt'te bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunarak, "Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısına" katıldı. Burada konuşan Pakdemirli, tarımın, savunma sanayiiinden daha önemli olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'nin önümüzdeki 20 yılda mevcut orandan yüzde 50 oranında daha fazla gıda üretmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bütün illerde yaşanan sıkıntıların aslında çok basit olduğunu ve yerinde çözülmesi için birçok çalışma başlattıklarını söyleyen Pakdemirli, problemlerin Ankara'ya ulaşamadığını veya ulaşıncaya kadar yok olduğunu söyledi.

"Problemler Ankara'ya ulaşmıyor veya ulaşıncaya kadar yok oluyor"

Pakdemirli, "Bakanlığa geldiğim ilk zamanlarda ben dedim ki, 'Ankara'da danışmanlık firmaları ile iş yapmayacağım. Gideceğim ve vatandaşı dinleyeceğim. Köydeki Mehmet ağayı, Ayşe teyzeyi dinleyeceğim ve onlar benim en iyi danışmanım olacak.' Çünkü yaşayanlar onlar, ben bugüne kadar ki hayat tecrübemde şunu gördüm; hastaya ve ağaçtan düşene soracaksınız. Bakanlığım boyunca illerin hepsini gördüm. Problemler Ankara'ya ulaşmıyor ve ulaşıncaya kadar da yok oluyor veya ulaşıncaya kadar çığ gibi büyüyor ve çözülemez hale geliyor. Bu nedenle problemlerin yerinde çözülmesinde büyük bir fayda var. Her konuşmamda şunu söylerim; tarım, savunma sanayisinden daha önemlidir. Çünkü önümüzdeki 20 yılda dünyanın yüzde 50 daha fazla üretmesi, Türkiye'nin de yüzde 50 daha fazla gıda üretmesi gerekiyor. Bunu üretecek olan da sizlersiniz." dedi.

"Göçerliği yaşatabilirsek Türkiye tekrar hayvan ihraç eder hale gelebilir"

Tarımın günlük siyasete alet edilen bir konu olduğuna dikkat çeken Pakdemirli, "Muhalefetiyle, iktidarıyla STK'larıyla üreticinin kendisi, bileni-bilmeyeni ile herkesin ağzında tarım dolaşır. Ama Birleşmiş Miletler verilerine göre, Türkiye dünyada 7'nci sırada, Avrupa'da birinci sırada, toprak kaynağımızda 17'nci sırada olmasına rağmen Türkiye'nin genel resmine baktığımızda tarım ve hayvancılık alanında bir başarı var. Bu başarı ve gayretin arkasında üreticilerimiz var. Küçükbaş hayvan varlığında Avrupa'da birinci sıradayız. Büyükbaş hayvan varlığında ise 2'nci sıradayız. Göçerlik çok önemli, bir takım terör sebepleri ile göçerlik kültüründen vazgeçiyoruz gibi ama göçerlik Türkiye hayvancılığının en önemli kısmı. Bu göçerliği de mutlaka yaşatmamız lazım. Eğer göçerliği tekrar yaşatabilirsek Türkiye tekrar hayvan ihraç eder bir hale gelebilir. Allah'a şükürler olsun terörle ilgili sıkıntımız kalmadı gibi. Bu sebeple bizim tekrar göçerliği hayata geçirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Devlet vatandaşa hizmet için vardır"

Devletin vatandaşa hizmet için var olduğunu belirten Pakdemirli, son olarak şunları kaydetti: "Hepimiz emre amade sizleri dinlemek için buradayız. Şundan emin olun, devlet sizi, üreticisini, çiftçisini düşünüyor. Bununla yatıyor, bununla kalkıyor. En başta Cumhurbaşkanımız sonra da biz sizin dertlerinizi dert ediniyoruz. Bundan yüzde yüz emin olmanız lazım. Ancak bu işleri birlikte sürdürürsek bir noktaya geleceğiz."

Toplantının ardından devlet desteği ile başarı elde eden çiftçilere hediyelerinin verilmesinin ardından Pakdemir, Şırnak'a hareket etmek üzere Siirt'ten ayrıldı.(Murat Orhan-İLKHA)

































Bu haberler de ilginizi çekebilir