• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Pamuk Tarlasında Çocuk Emeği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Özbekistan tarım ekonomisinin büyük geliri olan pamuk ürünü bu yılı rekor tahsilat ile toplandı. Düzenlenen fuarlarla ham ürünü ve tekstilleri tanıtılırken devlet başkanı da kutlama mesajını yolladı.

İslam Kerimov mesajında, “Çiftçilerin büyük emeğinin memnun edici zaferidir” ifadesi kullanılarak, pamuk ürünün zor koşullar altında yapılan büyük çalışamlar sonucu elde edildiğini söyledi.

Devlet Başkanı Kerimov 1 hektar araziden 2 buçuk tondan fazla pamuk toplandığını ileri sürerek, bu gösteregenin rekor olduğunu pamuğun yüzde 90’ının da 1. sınıf kalitede olduğunu kaydetti.

PAMUK TARLASINDA ÇOCUK EMEĞİ

Özbekistan’da çocuğu çalıştırmak yasa dışı olsa bile özellikle pamuk tarlalarında okul çağındaki öğrencilerini görmek mümkün. Bu yıl pamuk toplama mevsiminde ise Özbekistan’da uluslararası gözlemciler, insan hakları koruyucularının da takibi ile önceki yıllara göre daha az çocuk tarlada çalıştırldı. Ancak, çocuk işçi çalıştırmasına karşı, sağlık, banka, eğitim alanındaki memurlar ile asker okulu öğrencileri tarlada çalıştırıldı.

Çocuk işçi kullanılması ve zorla çalıştırma uygulamalarını dünyanın ünlü tekstil markaları ve firmaları Özbekistan`ı boykot yapmıştı.

Özbekistan dünya pamuk üretiminde yüzde 4, ihracatında ise yüzde 10`luk bir paya sahip. Pamuk, Özbekistan`ın toplam ihracatının yüzde 45`ini oluşturuyor. Özbekistan`ın pamuk ihraç ettiği ülkeler arasında; ABD, Türkiye, Mısır, Bangladeş, Güney Kore, Çin, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa ülkeleri bulunuyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir