• DOLAR 32.572
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2430.65
  • ...
Bayramda Et Tüketimine Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı`nda Güneydoğu`da özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin gibi illerde et tüketiminin fazla olması, bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Özel Edessa Hastanesi dahiliye uzmanlarından Haluk Yeşilbağdan, et tüketimi konusunda insanları uyararak, "Kurban Bayramı et bayramı değildir. Sağlığınız için et tüketimine dikkat edin" dedi.

Bütün yiyeceklerin belli miktarlarda yenilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Haluk Yeşilbağdan, et yemeklerini çocukların ve gençlerin daha fazla, orta yaşlıların ve hastalık riski taşıyanların belli miktarlarda tüketmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Et, çocukların ve gençlerin zeka ve vücut gelişimleri için oldukça gerekli olan bir besindir. Ama orta yaşlıların ve hastalık riski taşıyanların buna dikkat etmesi gerekiyor. Fazlası da azı da zararlı olabilir. İnsanların günlük et ihtiyacı 50 ila 100 gram arasında olmalıdır" diye konuştu.

Karaciğer ve böbrek rahatsızlığı, kalp ve damar hastalığı, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak problemleri olanların et tüketiminde oldukça dikkatli olmaları gerektiğini belirten Dr. Yeşilbağdan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kalp krizleri çoğu zaman ya sabahın erken saatlerinde hormonların yüksek olduğu saatte olur, ya ilaç alırken meydana gelir, ya da karnı tıka basa doldurduktan sonra olur. Dolayısıyla kalp damar rahatsızlığı olan insanların et tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Et konusunda mideye aşırı bir derece de yüklenmemeleri lazım. Yani insanların fazla miktarda et almalarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz."

Dahiliye Uzmanı Yeşilbağdan, böbrek rahatsızlığı olup da henüz diyalize girmeyen insanların protein tüketimine dikkat etmelerini aktararak, "İnsanlar nasıl tuzu, suyu belli oranlarda alıyorlarsa aynı şekilde eti de belli oranlarda almalarını tavsiye ediyoruz. Karaciğer ve siroz, mide ve reflü olan hastaların da buna dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü fazla et tüketimi hem bağırsakta hem de beyinde sağlık problemlerinin meydana gelmesine sebep oluyor. Zaten bu tür sağlık problemleri yaşayan insanlara et tüketimini bazen tam anlamıyla yasaklıyoruz. O nedenle et tüketimine kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İHA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir