• DOLAR 32.334
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2294.885
  • ...
ŞIRNAK - Geçen sene kuruyemişlerin rekortmeni olan badem, bu yıl birinciliğini cevize kaptırdı. Ceviz mevsimi başlamasıyla beraber az bulunan ceviz çeşitleri içinde en pahalısı oldu. Birçok hastalığa da iyi geldiği bilenen ceviz, akşam oturmalarının vazgeçilmezi olarak sofralar da yerini alıyor.

Kuruyemiş çeşitleri içinde en pahalısının ceviz olduğunu söyleyen kuruyemişçi Emrah Bayan, \"Cevizin tenekesi 45 TL`den başlıyor. Geçen sene en pahalı kuruyemiş bademdi, ama bu yıl bademin yerini ceviz aldı. Nedeni ise, kış ayların en çok tercih edilen kuruyemişi olmasıdır. Fiyatlar giderek yükseliyor\" dedi.

İthal ve yerli ceviz içi olmak üzere 2 çeşit ceviz içinin olduğunu kaydeden Bayan, \"yerli cevizlerimizi ise Beytüşşebap ilçesinden getirtiyoruz. Yerli cevizlerin tenekesi 45 TL`den satışa sunuyoruz. Ceviz fiyatlarını parlaklıkları da çok etkiliyor. Beyaz parlak cevizler seçme olduğu için daha pahalı oluyor\" diye konuştu.

En Çok Hastalar Tercih Ediyor
Hasta insanların şifa amaçlı ceviz tükettiğini vurgulaya Bayan, \"Cevizi genellikle hasta insanlar tercih ediyor. Şifa niyetine çok satıyoruz. Gençler, genellikle soslu mısır, ay çekirdeği gibi kuruyemişleri tercih ediyor. Son zamanlarda TV`de yayınlanan şifalı bitkiler programları satışlarımızı baya etkiledi. TV`deki programları izleyen vatandaşlar bizlere ve aktarcılara akın ediyor. Doktorun biri çıkıp `ceviz, fındık şu hastalığa iyi geliyor` diyor, sabahına vatandaşlar gelip fındık ve ceviz soruyor. Biz, `şu yemiş veya bitki şuna iyi geliyor` dediğimizde kimse oralı olmuyordu. Şimdi, TV`lerdeki programları izlediklerinde gelip alıyorlar. Bu sayede satışlarımız baya arttı\" şeklinde konuştu. (Delil Oğurlu-İLKHA)