• DOLAR 32.443
  • EURO 35.668
  • ALTIN 2323.14
  • ...
İlahî Rahmetin Coştuğu Aylar Başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üç aylar şeâirdendir, İslâm’ın sembolü ve alâmetlerindendir. Üç ayları ihya eden ihya olur. Üç aylara rağbet eden karşılığını bulur. Rahmet ayı olan üç aylara hürmet eden rahmete layık olur. Üç aylarda yapılan hayır, hasenat ve ibadetlerin mükafatı kat kat verilir. Üç ayların manevi iklimini hakkıyla soluyanlar bahtiyar olur.

Ne tevafuk ki üç aylar Regaib Gecesi’yle başlıyor. Rağbet manasını ifade eden bu kelime ile artık ibadet ayları olan bu mübarek üç aylara rağbet göstermemiz istenmektedir. Evet, rağbet göstermeliyiz. Azim, cehd ve gayretle bir daha sarılmalıyız davamıza. Yeniden dirilmeliyiz manevi iklimde. İhya etmeliyiz bu nisan yağmurları gibi bolluk ve bereket aylarını. Bu ayları ihya ederek ihya olmalıyız, ümmet ihya olmalı.

Üç aylar; bahardır, üç aylar; aşktır, üç aylar; dirilme ve yenilenmedir. Evet, üç aylar zamanlar içinde en güzel zamandır. Mübarek kandil gecelerinin dördünü içinde barındıran bu aylar, gerçekten en kıymetli zamanlardır.

Üç ayların kıymetine binaen Peygamber Efendimiz (sav) “Allah’ım, Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına eriştir” demiş ve bu aylarda ibadetlerine daha fazla ağırlık vermiştir.

Her fırsatta Yüce Allah’a ibadet etmenin yollarını arayan O büyük insan (sav) elbette bu üç ayı en güzel bir şekilde değerlendirmiştir. O (sav) ümmeti için bir numune-i imtisaldır. Onun (sav) sünnet-i seniyyesi takip edilmesi gereken en güzel yoldur. Bütün sünnetlerine sarıldığımız gibi üç aylardaki ibadet konusundaki cehd ve gayretlerinden ilham alarak Onun (sav) ümmeti olarak en güzel bir şekilde bu aylardan istifade etmeliyiz. 

Geceleri kıyamda, gündüzleri sıyamda olan bir peygamberin yolunu takip etmek büyük bir bahtiyarlıktır. Özellikle üç aylarda bu iki mevzuda çok gayretli olmak gerekmektedir.

Rivayetlerde şöyle geçmektedir: “Receb ayında Allahu Teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allah’u Teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.” [Deylemi]

“Allahü Teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder.” [Gunye]

 “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.” [Tirmizi]

“Resulullah’ın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban’ın tamamını oruçla geçirirdi.” (Hz.Aişe) [Buhari]

Üç aylarda bol bol Kur’an-ı Kerim okumak gerekir. Cemaatle namaz kılmaya daha fazla gayret sarf etmek gerekir. Hayır ve hasenatları çoğaltmak gerekir. Fakir ve mustazafları daha çok hatırlamak ve el uzatmak gerekir. Sünnet ve kaza namazlarını çoğaltmak gerekir. Mevlitler vermek, komşuları davet etmek, insanlarla daha fazla kaynaşmak gerek. Dünya Müslümanlarına, kardeşlerimize, ailemize ve kendimize çok çok dua etmemiz gerek. Zikirlerimize ağırlık vermek gerek. Kısaca daha iyi bir kul olmak, doyasıya ibadet etmek gerek.

Üç ayları farkında olmadan, faziletlerini tefekkür etmeden ve kendisine çeki düzen vermeden geçiren insanlardan olmamak duasıyla. Üç aylarınız mübarek olsun.

 

Sedat Şeran

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir