• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...

Engelli işçi çalıştırma mecburiyetine uymayan işverenler, toplam 60 milyon lira ceza ödemek zorunda kaldı. Özel sektörde 22 bin 248, kamuda 1.080 kişilik engelli kontenjanı boş durumda. Ayrıca 25 bin 857 engelli memur atama bekliyor. Çalışma Bakanlığı, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere her ay kişi başına 1.700 lira idari para cezası uyguluyor. Aynı ceza, kamu kurumlarına da tatbik ediliyor. Kesilen cezaların toplamı 60 milyon lirayı buldu. Bu paralar ayrı bir hesapta tutularak, engellilerin istihdamı için değerlendiriliyor. İş Kanunu’na göre 50 ve üzerinde işçi çalıştıran özel sektör yüzde üç oranında engelli istihdam etmek zorunda. Kamuda ise bu oran yüzde dört.

657 sayılı kanuna göre kamu kurumlarında istihdam edilmesi gereken engelli memur oranı da yine yüzde 3. Bu kapsamda çalışma gücünden en az yüzde 40 oranında yoksun olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler, bu haktan yararlanabiliyor. Bu düzenleme ile engellilere pozitif ayrımcılık uygulanarak daha kolay istihdam edilmeleri amaçlanıyor. Devlet, engelli istihdamını artırmak için de önemli adımlar attı. Özel sektörde istihdam edilen engellilerin sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Ancak bu teşviklere rağmen birçok işveren, engelli çalıştırma şartına uymuyor. Kimisi ceza ödemeyi göze alırken, bazıları da hep 49 işçi sınırında kalarak engelli istihdamından kurtuluyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in bir soru önergesine verdiği cevap, Türkiye’nin engelli istihdamında bulunduğu noktayı ortaya koydu. Bakan Çelik’in verdiği bilgilere göre kamu kurumlarında çalıştırılan engelli işçi sayısı 12 bin 302. Bu kurumlardaki açık engelli işçi kontenjanı da 1.080 kişi. Engelli istihdam etmesi gereken özel sektöre ait 16 bin 121 işyerinin çalıştırdığı engelli sayısı da 72 bin 919. Buna karşın 7 bin 680 işyerinde ise 22 bin 248 engelli işçi kontenjanı boş durumda. Bu işyerleri Türkiye İş Kurumu tarafından düzenli olarak takip ediliyor. Engelli çalıştırma zorunluluğuna uymayan işverenlere, kişi başına 1.700 TL idari para cezası uygulanıyor.

Özel sektör işyerleri için zorunlu olan engelli işçi çalıştırma şartı, kamu kurumları için de aynı şekilde geçerli. Buna göre kamu kuruluşları yüzde 3 oranında memur çalıştırmak zorunda. Kamudaki engelli memur kadrosu 53 bin 13. Bu kadrolardan 27 bin 156’sı doluyken, 25 bin 857’si boş bulunuyor.

Buna göre zorunluluk kapsamında çalıştırılan engelli işçi memur toplamı 112 bin kişi. Halen boş bulunan kadro sayısı ise yaklaşık 50 bin. Bu boş bulunan kadrolar nedeniyle işverenler her ay ceza ile karşı karşıya kalıyor. Bu kapsamda kesilen cezalardan tahsil edilen tutar ise 60 milyon TL’yi aştı. Bu paralar, engellilerin istihdamına dönük projeler için kullanılıyor.