• DOLAR 32.59
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2502.174
  • ...
Yolcu Değil, Alem Vapuru
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

18.30`da Eminönü`nden Beykoz`a hareket eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı Şehir Hatları İşletmesi`ne ait vapur, alemciler tarafından işgal edilmiş durumda. Her gün anlaşarak 18.30 vapuruna birlikte binen bir grup, yanlarına içki şişelerini ve oyun kağıtlarını da alarak vapuru alem yerine çeviriyor. Uzun zamandır özellikle Beykoz istikametine giden alemcilerin buluşma noktası haline gelen vapurda kemençe eşliğinde şarkılar söyleniyor, horon tepiliyor, su gibi alkol tüketiliyor. Birçok masada da açık bir şekilde kağıt oyunları oynanıyor. Vatandaşların tepki vermeye çekindiği gruptan Murat T., “Biz her akşam burada buluşur, vapur iskeleye varana kadar içeriz. Erkek olan bize karışsın, alıp onu denize atarız!” diye konuşuyor. Gemideki görevliler ise kendilerinin buradaki duruma engel olamadıklarını, polisiye tedbirler alınması gerektiğini kaydediyor.

Konuyla ilgili şikayetlerin kendilerine ulaştığını kaydeden Yeşilay Başkanı Muharrem Balcı ise bu tarz olayların kanunların caydırıcı olamamasından kaynaklandığını söylüyor. Balcı, “Kabahatler Kanunu`na göre hem bunları yapanlar hem de bunlara göz yumanlar suç işliyor. Kanunlar caydırıcı olmadığı için insanlar çok rahat çiğnemeyi göze alabiliyor. Kadınların, çocukların ve yaşlıların da bulunduğu bir ortamda bu tür manzaralara dünyanın hiçbir yerinde göz yumulmaz. Maalesef bizim ülkemiz bu konuda bir adım ileri gidemiyor.” dedi.

Vapurun Eminönü`nden hareket etmesiyle biralar sarılı bulundukları gazetelerden çıkarılıyor. Vatandaşlar endişeli gözlerle oturacak uygun bir yer bulabilmenin telaşındayken onlar hazırlıklı oldukları için mekanlarına çoktan kurulmuş oluyorlar. Oyun kağıtlarının ellerde deste deste döndüğü vapur, bir anda kumarhaneye dönüyor. Vapurda güvenlik için kamera kaydı alınmasına rağmen bugüne kadar hiçbir resmi engellemeyle karşılaşmayan alemciler, “Kaptan bunların hepsini zaten kameradan görüyor. Farklı kaptanlara denk gelsek de hiçbiri bize bir şey diyemiyor.” diyor. Daha önce bu olumsuz manzaraları engellemek için birçok girişimin olduğunu da dile getiren alemciler, bunu kimsenin engelleyemediğini belirtiyor. Şehir Hatları İşletmesi Müdürlüğü de yıllardır süregelen bu tür olumsuz manzara ve hadiselerden bıkmış durumda. Yetkililer duruma müdahale edemediklerini, müdahale etmeleri durumunda ise dayak yediklerini söylüyor.

Yaptıklarıyla övünen alemciler, karşılıklı kadeh kaldırıyor, sigaralarını içiyor ve kendilerine hatıra kalması için birbirlerini videoya çekiyor. Herkesin, ‘Ali abi` dediği bir şahıs ise “Akşam dönüş başladı mı burası bizim mekanımız. Herkes birasını, şarabını alır, gelir burada buluşur. Beraber içer, şarkımızı söyleriz. Alkol ile gelmeyeni ise buraya almayız!” diyor.

Herkesin yolculuk boyunca hayretle izlediği manzara, vapur iskeleye yanaşana kadar devam ediyor. Kimse kağıt oynayanların ambargo koyduğu yerlere oturamıyor. Yolcular ancak boş bırakılan yerlere oturabiliyor. Mustafa A. adlı bir yolcu, geçen yaz bu ekibin tehditlerine maruz kaldığını, gruptan birinin herkesin içinde geminin arkasından denize doğru küçük abdestini bozduğunu, gemi personeline durumu şikayet ettiğinde, “Biz onlara bir şey yapamıyoruz.” dediklerini anlattı. Hem alkol alanların hem de kağıt oynayanların olduğu bölümde sigaranın yasak olmasına ve uyarı yazıları asılı olmasına rağmen birçok kişi bu bölümlerde de aleni olarak sigara içiyor.

ZAMAN

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir