• DOLAR 32.584
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2417.64
  • ...
Valensiya Üniversitesi`nden Hasankeyf Araştırması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN-İspanya`nın Valensiya Üniversitesi`nden bir grup akademisyen bölgede incelemelerde bulunmak için Diyarbakır`a geldi. Batman ve Mardin`i de gezen İspanyol heyeti Hasankeyf`e hayran kaldı.
 
Türkiye`de Kürt sorunu başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda araştırma yapan heyette, Cezayir asıllı Abla Belarıb, Lorena Tudela Marco, Luis Martınez Yunta, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm dairesinden, Metin Özçelik`le birlikte Bat-Der başkanı Emin Bulut ve bir çok Sivil Toplum örgütü temsilcisi ile görüştüler.
 
Ilısu Barajı projesinde direten hükümete anlam veremediklerini söyleyen Abla Belarıb, ` Türkiye`de Kürt sorunu başta olmak üzere ciddi bir sosyo- ekonomik ve kültürel sorunun bulunduğunu belirterek, "Yaptığımız araştırmalar da bölge halkının ana dil, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yaşam standartlarının yükseltilmesi konularına yoğunlaştık. Ama bizleri en çok etkileyen alanlardan biride Hasankeyf oldu. Buraların yok olmaması gerekir. Ilısu Barajının etkileyeceği tarihi alanlar ve Dicle vadisi canlı türlerin dünyadaki en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Bizlerde İspanya ve Avrupa`da bir dizi çalışmalar ve paneller düzenleyeceğiz. Hasankeyf`in yaşatılması için heyet olarak bir rapor da hazırlayarak, elimizden gelen çabayı göstereceğiz" diye konuştu. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir