• DOLAR 32.537
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2493.361
  • ...
Bilge Köyü Davasında DNA Testi Sonuçlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin`in Mazıdağı İlçesi`ne bağlı Bilge Köyü`nde 4 Mayıs 2009 tarihinde 7`si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü, 3 kişinin yaralandığı katliamla ilgili sanıklar, güvenlik nedeniyle Çorum Ağır Ceza Mahkemesi`nde yargılandı. Yerel mahkeme 2010 yılı Nisan ayında yapılan son duruşmada katliamın planlayıcısı olan tutuklu sanıklar ‘Şıh Mehmet` lakaplı Mehmet Çelebi, kardeşi Abdülhakim Çelebi (35), Mehmet Emin Çelebi (37), Mehmet Sait Çelebi (42), Ömer Çelebi (44) ve Süleyman Çelebi`nin (46) her birine 44`er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Diğer tutuklu 2 sanıktan ‘Şıh Mehmet`in oğlu M.Ş.Ç.`ye, 18 yaşından küçük olduğu için 44`er kez 15`er yıl hapis, evinde el bombası ve fişek bulunan Ahmet Çelebi`de toplam 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 1`inci Ceza Dairesi, Mehmet Çelebi hakkında verilen 44 kez ömür boyu hapis cezasının 43`ünü onarken, Fesih Çelebi`yi öldürmesinden verilen ömür boyu hapis cezasını bozdu.

DNA TESTİ İSTENDİ

Yargıtay, Mehmet Çelebi`nin talebi üzerine 10 çocuğuna DNA testi yapılmasına karar verip dosyayı tekrar yerel mahkemeye gönderdi. Ayrıca Yargıtay 1`inci Ceza Dairesi, geçen yıl Ocak ayında cezaevinde intihar eden Süleyman Çelebi`nin davasının ise düşürülmesine karar verdi.

Çorum Ağır Ceza Mahkemesi`nde Yargıtay bozmasından sonra yapılan ilk duruşmada ifade veren Mehmet Çelebi, 2011 yılı Ocak ayında boşandığı eşi F.Ç. ile öldürdüğü Fesih Çelebi`nin ilişkisi olduğunu iddia ederek, "10 çocuğumun en az 7`si Fesih Çelebi`den çıkacak. Ben bu olayı namus için yaptım" diye konuşarak DNA testi yapılması istedi. Bunun üzerine mahkeme Ankara Adli Tıp Kurumu`nda (ATK) bulunan ve olayın hemen ardından alınan kan örneklerinden DNA testi yapılmasını istedi. Ancak ATK, öldürülen Fesih Çelebi`den alınan kan örneğinin 3 yıl süre geçmiş olması ve bu süre içerisinde herhangi bir istemde bulunulmamıış olması nedeniyle mevzuat gereği imha edildiği bildirdi. Bunun üzerine mahkemede DNA testi yapılması için Fesih Çelebi`nin mezarının açılıp kemik ve diş örneklerinin alınmasına karar verdi.

10 ÇOCUKTAN BİRİNİN BABASI FESİH ÇELEBİ ÇIKTI

Fesih Çelebi`nin Bilge Köyü`ndeki mezarı 19 Eylül günü mahkemenin kararı doğrultusunda açılarak diş ve kemik örnekleri alınıp Ankara ATK`ya gönderildi. Burada katliamın planlayıcısı ve baş sanığı olan "Şıh Mehmet" lakaplı Mehmet Çelebi`nin 10 çocuğunun kan örnekleri karşılaştırılıp, DNA testi yapılarak mahkemeye gönderildi. Mehmet Çelebi`nin avukatı olan Özlem Demirbaş, yargılamanın başladığı tarihten itibaren olayın namus meselesinden meydana geldiğini söylediklerini belirterek, "DNA testi sonuçlarına göre müvekkilimin 10 çocuğundan biri olan B.Ç.`nin babasının öldürülen Fesih Çelebi olduğu tespit edildi" diye konuştu.

Bilge Köyü davasının Yargıtay`ın bozma kararından sonraki 4`üncü duruşması Kasım ayında yapılacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir