• DOLAR 32.541
  • EURO 34.9
  • ALTIN 2438.17
  • ...
BATMAN - Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Sektörel Gelişme Mali Destek Programı kapsamında bir PVC Şirketi`nin \"PVC`de Otomasyon`a Geçiş Yoluyla Kapasite Arttırma Projesi\"ni destekleyerek hayata geçirildiğini açıkladı.

Dicle Kalkınma Ajansı yaptığı açıklamada, projenin amacı Türkiye`nin ihracatçı ülke olarak dünyada ön plana çıktığı PVC kapı ve pencere üretiminin bölgemizde gelişmesine katkı sağlamak olduğu açıkladı.


Projenin toplam maliyetinin 521.000 TL civarında gerçekleştiği dile getirilen açıklamada, \"Ajans tarafından yüzde 50 oranında yaklaşık olarak 261 bin TL destek almıştır. Proje ile birlikte alınan makineler sayesinde daha önce en yakın Gaziantep`te yapılabilen silikon cephe camları, genel cephe cam giydirmeleri Safir Cam markasıyla üretilmiştir. Organize Sanayi Bölgesinde PVC kapı ve pencere sistemleri ile birlikte onlarla ilgili çift cam üretimi yapılmaya başlanmıştır\" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, projede 8 ay içerisinde 658 bin TL bütçeyle tamamlanarak, işletme binasına 680 metrekarelik alan eklendiği ve prefabrik karkas sistemi kurulduğu ifade edilerek, \"Çift cam üretim hattı, otomatik şekilli kesim hattı, çift kiriş gezer vinç sistemi ve diğer makinelerle birlikte 13 adet yeni makine alınarak monte edildi. Yeni sistem sayesinde, çift cam kesimi ve montajı da yapılmaya başlandı\" denildi.

Açıklamanın sonunda, PVC pencere kapı üretimi sisteminde otomasyona geçilerek 12 vasıfsız işçiye 64 saatlik montaj elemanı eğitimi verilerek kendilerine istihdam sağlandığı ve 25 olan çalışan sayısının 37`ye çıkarak istihdam yüzde 48 arttığına işaret edilerek, \"Günde 150 adet çift camlı pencere üretilmeye başlandı. Üretim kapasitesi PVC`de yüzd 5, camda yüzde 100 arttı. İşletme, bina dış cephe yüzey kaplama ve balkon kapatma işleri yaparak satışları yüzde 15 arttırmış oldu. Karlılık oranı da çift camlı pencerede yüzde 8 artmış oldu. PVC üretiminde var olan CE belgesi ile birlikte, cam üretiminde CE ve TSE belgelerine müracaat edildi. Irak, Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Bitlis gibi yeni pazarlara açılarak yeni müşterilere ulaşıldı. İlk defa 176 Bin Dolar ihracat yapıldı\" ifadeleri kullanıldı. (Veysi Demir-İLKHA)