• DOLAR 32.569
  • EURO 34.722
  • ALTIN 2410.534
  • ...
`Kurbanlarınızı İhlas ve Samimiyetle Kesin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Yaklaşan Kurban Bayramı hakkında İlke Haber Ajansı`na açıklamalarda bulunan Mersin İl Müftüsü Ali Melek, kesilecek kurbana hiçbir şekilde eziyet edilmemesi gerektiğini vurgulayarak kesilecek olan kurbanların ihlas ve samimiyet ile kesilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Olayı Hz. Adem`den Günümüze Kadar Gelmiş
Kurban`ın bütün dinlerde ve hatta Hz. Adem`den beri devam eden bir ibadet olduğunu hatırlatan Melek, "Biz bunu Kur`an`dan öğreniyoruz, daha sonları Hz. İsmail (as) ve Hz. İbrahim (as) arasındaki hadiseden anlaşılıyor. Peygamber Efendimiz de hicretinin 2. yılından itibaren kesmeye başlamıştır. Biz Müslümanlar ise Peygamber Efendimizin kurban kesmesi birlikte kesmeye başlamışız. Peygamber Efendimiz Medine`deki hayatı boyunca her yıl kurban kesmiştir" dedi.

İslam Âlimlerinin kurban kesme yönünde fıkhı farklılıklarının olduğuna değinen Melek , "Farklı görüşleri vardır, Hanefiler de vacip, Şafilerde ve diğer mezheplerde sünnet olduğu yönünde görüşler mevcuttur. Ama sünnet olması da kurban ibadetini yapsak ta olur yapmasak ta olur anlamına gelmez. Peygamber Efendimizin bu konuda her yıl kurban kesmesi konuya vermiş olduğu ehemmiyeti gösterir" dedi.

Kurban Toplumun Kaynaşmasını Sağlar
Kurbanın sosyal hayata olan katkılarına dikkat çeken Melek, "Kurban ibadeti fakir ve zengin arasındaki sosyal bağı güçlendirir. Toplumun kaynaşmasına, Müslümanlar arasında var olan kardeşliğin daha güçlü bir bağ ile bağlanmasına, zengin ile fakir arasındaki bir sevgi köprüsünün oluşmasına katkıda bulunur. Bireysel olarak düşünen bir toplum değil aynı toplum olarak diğer insanlarla da yaşarken diğer insanları da düşünme duygusu ön plana çıkaran bir ibadettir.

Kurban İhlas ve Samimiyetle Kesilmeli
Kurbanın sırf Allah rızası için kesilmesi gerektiğinin altını çizen Mersin İl Müftüsü Ali Melek, "Her ibadette olduğu ihlas ve samimiyet elden bırakılmaması gerekir. Ayeti celile de ifade edildiği gibi `ancak bunların ne etleri ne kanları Allah`a ulaşır, sizin niyetiniz ve ihlasınız ulaşacak` diye buyrulmaktadır. İşte bu minvalde yapılacak kurban ibadeti Müslüman`ı Allah`a yakınlaştırır. Bu yaklaşım kardeşlik ve komşuluk ilişkilerini de en iyi şekilde dönüştüreceğine inanıyorum. Kurban olacak hayvanında her türlü kusurdan ve hastalıktan uzak olmalı ve sağlıklı olmasına dikkat edilmeli. Çünkü Allah rızası için yapacağımız bu kesimin, O`nun rızasına uygun bir şekilde sonuçlanması da infak edeceğimiz malın en iyisini infak etmekten gelmektedir" dedi.

Hayvana Eziyet Edilmeden Üç Pay Halinde Kesilmeli
Müftü Melek sözlerini şöyle sürdürdü, "Kurbana eziyet etmeden, aç ve susuz bırakmadan, hatta İslam âlimlerin dediği gibi keskinleştireceğimiz bıçağı bile onların gözü önünde keskinleştirmekten kaçınmak lazım. Eti ile alakalı ise sünnete uygun olan üç parçaya ayrılması, üçte birinin fakir ve yoksullara dağıtılması, üçte birinin komşu ve gelen misafirlere ayrılması ve diğer üçte birlik kısmının ise ev ahalisine ayrılmasıdır. Zengin olanlara da ikram etmemizin hiçbir sakıncası yoktur. Müslüman olmayan komşumuza da vermemizin de hiçbir bir sakıncası yoktur, ikram edebiliriz.

Kurban, bayramın birinci günü sabah namazından sonra kesilmesi gerekmektedir. Hanefiler de 3. günün akşamına kadar, Şafi ve diğer mezheplerde ise 4. günün akşamına kadar kesilebilir. En faziletlisi birinci gün kesilen kurbandır." (Osman Öksüz-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir