• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...
Almanya`da Gizli Yahudi Düşmanlığı Korkutuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya genelindeki Yahudi düşmanlığına dair uzmanlar komisyonu raporu, Federal Meclis`teki milletvekillerini telaşa düşürdü. Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de mecliste yaptığı konuşmada antisemitizm kaynaklı suç oranlarında istatistiklere göre bir düşüş kaydedilse de durumun hiç de iç rahatlatıcı olmadığını söyledi. Friedrich, işlenen suçların hâlâ yüksek bir seviyede seyrettiğini belirterek "Bu hepimizi buna karşı bir şeyler yapmak için harekete geçirmelidir” dedi.

İçişleri Bakanı ağustos ayı sonunda Yahudi takkesi kipa taktığı gerekçesi ile kızının gözleri önünde, Arap kökenli olduğu tahmin edilen bir grup tarafından dövülen haham Daniel Alter`i hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bu ülkenin hiçbir kentinde, insanların, belli bir dinî inancın sembolünü taşıyor veya belli bir ten rengine sahip diye ya da sadece diğerlerinden farklı oldukları için hayat ve güvenliğinden endişe ettikleri hiçbir semt olmamalıdır.”

Almanların yüzde 20`si gizli Yahudi düşmanı

Hrıstiyan Sosyal Birlik Partili politikacı, Yahudi düşmanlığından kaynaklanan suçların yüzde 90’ının Neonaziler tarafından işlendiğini belirtti. Almanya İçişleri Bakanı, Neonazilerin internette halkı kışkırtan propagandalarına karşı daha etkin bir mücadele vermek istediklerini, bunun için de aşırı sağcılıkla mücadele amacıyla yeni kurulan, polis ve istihbarat teşkilatının ortak savunma merkezinin görevlendirildiğini kaydetti. Friedrich, İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen İslam Konferansı’nın gündeminde de "din kaynaklı Yahudi düşmanlığının” bulunduğunu söyledi. Friedrich bunun dışarıdan ülkeye taşındığını vurguladı.

2009 yılında kurulan uzmanlar komisyonunun günümüz Almanya`sındaki Antisemitizmin nedenlerini analiz ettiği rapor, dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor. Buna göre Almanların yüzde 20’si gizli Yahudi düşmanı. Uzmanların vardığı bu sonuç, eski ve yeni birçok kamuoyu araştırmasına dayanıyor.

Irkçılıkla mücadele talepleri

Rapor günümüz Almanya’sındaki Yahudi düşmanlığının önyargılardan ve “ırkçılık içeren İsrail karşıtlığından” beslendiğine dikkat çekiyor. Raporda Almanya’nın diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında Yahudi düşmanlığı konusunda orta sıralarda yer aldığı belirtiliyor. Antisemitist tutumların Doğu Avrupa ülkelerine göre Almanya’da daha az yaygın olduğu ancak bu tutumlara İtalya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere nazaran daha sık rastlandığı kaydediliyor.

Sol Partili politikacı Petra Pau, Yahudi düşmanlığının tüm Avrupa Birliği’nde bir sorun olduğuna dikkat çekerken, Yeşiller Partili milletvekili Volker Beck ise federal hükümeti eleştirdi. Beck, hükümetin kendilerine bir yıl önce sunulan uzmanlar raporundaki tavsiyelerden yola çıkarak somut adımlar atmadığını söyledi. Beck, “Burada iş, sadece birbiri ardına tartışmalar yürütüp Yahudi Soykırımı’nı anma töreninde tarihimizi hatırlamak değil, aynı zamanda gelecekte bunların önüne geçmek için doğru sonuçları çıkarmaktır” diye konuştu.

Beck ve Sosyal Demokrat Partili milletvekili Wolfgang Thierse aşırı sağcılık ve antisemitizm karşıtı projelerin daha iyi ve düzenli finanse edilmesini talep etti. İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, her seçim döneminde bir rapor hazırlamakla görevli uzmanlar komisyonunun tavsiyelerini değerlendirecekleri sözünü verdi.

DW Türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir