• DOLAR 32.589
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.524
  • ...
DTK Yezidilik Konferansı Düzenledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarba­kır`da Yezidilik konferansı düzenledi. Konfe­ransa Irak, Suriye, Ermenistan, Avrupa ve Rusya`dan gelen katılımlar arasında şu isim­ler dikkat çekti :

“Yezidilerin dini lideri (Irak`ta yaşar) Mir Tahsin Seid. Ermenistan`dan Temur Hasanov. PKK`nın Irak`taki siyasi partisi PÇDK`nın Genel Başkanı Diyar Xarip. DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk. AP eski Parlementeri Feleknas Uca. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir. BDP`li mil­letvekilleri. Barış Anneleri İnisiyatifi. Ermeni ve Meyremana Kilisesi yetkilileri.”

ULUSAL KÜRT KONFERANSININ ÖN ADIM­LARI

Konferansta açılış konuşması yapan Demokra­tik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürtçe olarak yaptığı açıklamalarda Yezidi­lerden özür diledi.  Türk, “Ben Yezidileri gördüğüm zaman ne diyeceğimi bilemiyorum. Atalarımızın ellerinde Yezidi kanları var, babalarımızın ve dedelerimizin alnında kara bir mühür var. Biz sizin bizi bağışlamanızı istiyoruz. Bizi affedin” dedi. Türk şunları söyledi: “Ulusal Kürt Konferansının altyapısını hazırlamak için bu konferansı zorunlu gördük, bu bir başlangıçtır” Türk konuşmasının devamında katliamların çoğunun İslam dini adı altında yapıldığını iddia eden Türk, “Abbasiler döneminde katliam­lar yapıldı. Osmanlı Devleti zamanında, Yavuz Sultan Selim döneminde soykırımlar yapıldı. Buna rağ­men Yezidiler Kürt halkının özgürlüğü için mücadelelerini sürdürdüler. Kürt halkı birlikteliği için bir­leşmeli, ortak amaç için hareket etmelidir” şeklinde konuştu.

“Kürt halkının eliyle Yezidi Kürtlerinin katledilmesi için büyük oyunlar oynandığını” ifade eden Türk, “Botan`da Yezidiler üzerinde sürekli baskı ve katliamlar yapıldı, Hamidiye Alayları Şengal`e kadar Yezi­dileri talan etti. Düşmanlar Kürt halkını Kürtlere öldürtmüştür. Kürt tarihinde bu unutulmamalıdır. Fars, Türk ve Araplar, Kürtleri kimliksiz ve köle olarak bırakmak istiyorlar” dedi.

Türk`ün konuşmasının ardından Irak`tan gelen Yezidi lideri Mir Tahsin Seid bir teşekkür konuşması yaptı. “Birliktelik zamanının geldiğini” söyleyen Seid, “Yezidileri bölgelere ayırmamalıyız. Hepsi bir­dir. Yezidiler büyük katliamlardan geçtiler. Katliamların sebepleri birlikteliğin olmamasıdır. Kürtler anadillerini unutmamalıdır. Şayet 100 dil öğrenseniz de anadil gibi olamaz” dedi. Kürtlere birlik çağrı­sı yapan Seid, Türk`e Laleş`in fotoğrafının yer aldığı bir tabloyu hediye etti. Türk, Mir Tahsin Seid`in eli­ni öptü. Açılış konuşmaların ardından basına kapatılan konferansın bugün tamamlanması bekleniyor.

Akit

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir