• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...
Elektronik Ortamda Oy Kullandılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL- Bingöl İMKB Kaleönü İlk - Orta Okulu öğrencileri, Bilgisayar öğretmeninin geliştirdiği yazılım sayesinde Türkiye`nin ilk elektronik seçimini yaptı.
 
İMKB Kaleönü İlk - Orta Okulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mehmet Yıldız`ın geliştirdiği bir yazılım sayesinde ilk defa Bingöl`de uygulandı.
Okul web sitesinde oluşturulan e-seçim modülü sayesinde öğrenciler sandık yerine elektronik ortamda oy kullanarak, seçim yaptı.
 
Seçim öncesi adaylar, okul web sitesinde oluşturulan e- seçim modülünden adaylıklarını ilan edip propaganda yaptı. Her sınıfın adayını belirlemesinden sonra ise öğrenciler merakla Okul Temsilciliği Seçimini beklemeye başladı.
 
Genel seçim havasında geçen Okul Temsilciliği Sınavı için oy verme işlemi dün saat 10.00`da başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı`nın da izlediği seçimde adayların çift oy kullanmasını engellemek için ise formül geliştirildi. Öğrenci TC Kimlik Numarası ve Okul Numaraları kullanılarak oluşturulan bir kütük numarası öğrencilerin oy pusulasını oluşturdu.
 
Öğrenciler İlk Defa Elektronik Ortamda Oy Kullanmanın Heyecanını Yaşadı.

Bilgisayar laboratuarına gruplar halinde alınan öğrencilere oy pusulaları tutanaklar ile teslim edildi. Pusulaları teslim alarak bilgisayar başına geçen öğrenciler ilk defa elektronik ortamda oy kullanmanın heyecanını yaşadı.
 
Ayrıca evde eğitim gören 2 öğrenci ise evde oy kullanarak seçime katıldı. Öğretmenler tarafından ulaştırılan dizüstü bilgisayarlar sayesinde evde öğrenim gören öğrencilerde oy kullanma hakkını kullanarak seçime katılım gösterdi.

Seçim Canlı Olarak İzlendi

Okulda kurulan projeksiyon sayesinde seçim canlı olarak izlendi. Genel seçimlerde kullanılan oy oranlarının dağılımı bu seçimde de kullanıldı. Öğrenciler ekran başında sonuçları izlerken, çekişmeli geçen seçim nedeniyle öğrenciler oldukça heyecanlı dakikalar yaşadı.
Seçim sonucunda en fazla oyu alan Doğan Mert Okul Temsilciliğine seçildi.
 
Sarı, Bu sistem İlk Defa Bingöl de Gerçekleşiyor

İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı ise böyle bir çalışmayı Bingöl`de başlattıklarından dolayı mutlu olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Çağımız teknoloji çağı dolayısı ile gençlerimiz teknolojiyi çok hızlı, çok seri kullanıyorlar. Ayrıca çok çabuk adapte oluyorlar. Özelikle bizim okullarda önem verdiğimiz hususlardan biride Okul Meclis Başkanlarını hiçbir etki ve baskı altında bırakmadan öğrencilerimizin kendilerini seçmiş olmalarıdır. Gerek okul idaresi gerek bilgisayar öğretmeni bu konuda Türkiye de bir ilki gerçekleştirdiler. Öğrencilerimiz rahat bir şekilde adaylarını belirliyorlar. şuanda gördüğünüz gibi bu sınıf da aynı anda 16 öğrencimiz bir baskı altında kalmadan, etkilenmeden adayını seçiyor ve anında da sonuçlar bilgisayara yansıyor. Zaman kaybetmeden de sonucu öğreniyoruz. Diğer bir sınıfımızdan sonuçlar izlenebiliyor. Zannediyorum ki bu sistem ilk defa Bingöl`de gerçekleşiyor. Gelecek seçimlerde kullanılabilecek bir projedir" dedi. Sarı, projenin tüm okullarda yaygınlaşmasını temenni ettiklerini söyledi.
 
Yapılan Oylama Sonucunda Başkan ve Başkan Yardımcısı Belli Oldu
Yapılan oylama sonucunda; oyların yüzde 88`i geçerli sayıldı. Oy kullanmayanlar ise yüzde 12`lik bir oranda kaldı. 9 adayın yarıştığı seçimde 105 oy alan Doğan Mert öğrenci temsilcisi (başkanı) seçildi. 51 oy alan İrem Şanlı ise başkan yardımcısı oldu(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir