• DOLAR 32.506
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2435.104
  • ...
Gribal Enfeksiyonlardan Dengeli Beslenerek Korunabilirsiniz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ - Gribal hastalıkların artacağı bugünlerde beslenme alışkanlıklarınızın bağışıklık sisteminiz üzerine etkileri hastalıklara yakalanma oranlarında büyük fark yaratabilir. En önemlisi hastalığa yakalandıktan sonra iyi beslenmek değil yakalanmadan önce bağışıklık sistemini kuvvetli tutmaktır.


Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay dengeli beslenerek gribal enfeksiyonlardan nasıl korunabileceğinizi anlatıyor!


Öncelikle vitamin desteklerinden değil gıdalardan destek alınması gerektiğini ifade eden Tatay, \"Tamamlanmış bir besin içeriğinin ancak sadece besinlerden alınabileceği unutulmamalıdır. İzole edilmiş bir vitaminin vitamin hapı olarak alınması ile besin içerisindeki kompleks halinde alınması arasında vücutta biyoyararlılık açısından büyük fark yaratır. Örneğin portakal yemek sadece C vitaminini ilaçtan almaya göre ek olarak bağışıklık sistemini destekleyen Magnezyum, folat, B6 ve antioksidanları da beraberinde getirir\" dedi.


Fazla C Vitamini Almak Vücuda Fayda Sağlamaz!
C vitamininin bağışıklık sistemini destekleyici etkileri bilinirken C vitaminin yüksek dozda almanın ek bir destek sağlamadığını belirten Tatay, \"Dolayısı ile burada dikkat edilecek noktanın çeşitli sebze ve meyvelerden C vitaminini almak gerektiğidir. Tek tip beslenme her zaman beslenme içeriklerinde yetersizliklere yol açabilir.

Kış aylarında portakal, mandalina, nar ve greyfurt tarzı kolay bulunan besinlerde dikkat edilmesi gereken bir konuda suyunu sıkmak yerine kendisini posalı tüketmenin önemidir. Posalı tüketim diğer besin maddelerinin de alımını destekler\" diye konuştu.


Kurubaklagilleri Sofranızdan Eksik Etmeyin!
\"C vitamini desteklerden diğer dikkat edilmesi gereken nokta dengeli bir şekilde bütün besin guruplarını beslenme içerisine katmak olmalıdır\" diyen Tatay, \"Kış aylarında özellikle kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye gibi..), badem, fındık gibi çerezler, balık, yoğurt (özellikle probiotikli), tam buğday ürünlerine ve yumurta tüketimine özen gösterilmelidir. Bu gruplardan alınabilecek çinko, manezyum, selenyum, B vitaminleri bağışıklık sistemini destekleme de ön sırada rol oynarlar\" dedi.


Kahvaltı Yapmak Bağışıklık Sistemini Destekler!
Alınan gıdaların yanı sıra öğün düzeni, gün içerisinde sağlıklı seçeneklerle ara öğün yapma, kuvvetli bir kahvaltı da bağışıklık sistemini önemli ölçüde desteklediğine dikkat çeken Tatay, \"Su tüketimin gün içersine yayılmış bir şekilde olması, gün içersinde C vitaminli bitki çayları (zencefil,ayva, kuşburnu, kakule gibi) tüketimi de sistemi aktif olarak temizleyerek mikropların solunum yollarında barınmasına engel olacaktır\" dedi. (Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir