• DOLAR 32.508
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2490.215
  • ...
Kurbanda Etlerinizi Bekletin ve Fazla Tüketmeyin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mavi, şişmanlık, kalp, damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin bu dönemde beslenmelerine daha da özen göstermeleri, aşırı yağlı etler yerine az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Et tüketilirken etin niteliği yanında nasıl pişirileceği, ne kadar ve hangi besinlerle birlikte tüketileceğinin önemli olduğuna vurgu yapan Mavi, “Bu nedenle kurban etinin ne miktarda, nasıl ve ne ile birlikte tüketileceğini bilmek, sağlıklı saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygulamak, hastalıklı insanlar kadar, sağlıklı bireyler için de önemlidir.” dedi.

DOYMUŞ YAĞLARA DİKKAT

Etin iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, demir, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller, özellikle B1, B2, B3, B12 vitaminlerini de içerdiğini kaydeden Mavi, “Etin içeriğinde bulunan yüksek oranda doymuş yağlar kan kolesterol düzeyini yükseltip, koroner arter hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle bayram sürecinde etin tüketilen miktarında olağan dışı artış olmamasına özen gösterilmeli, bir yetişkinin günlük tüketmesi gereken et miktarının yaklaşık 90-120 gram olduğu göz ardı edilmemelidir.” şeklinde konuştu.

ETİ BEKLETİN

Etin içindeki demirin emiliminin artırılması için C ve E vitaminlerinden zengin olan sebze ve meyvelerin etle birlikte tüketilmesi gerektiğini anlatan Mavi, şöyle devam etti: “Et içeriğinde az bulunan doğal lifler, B1 gibi önemli vitamin ve besin öğelerini beslenmemizden eksik etmemek için, bu minerallerin bulunduğu ekmek, pilav, börek, çorba ve benzeri besinleri etle birlikte uygun miktarda almak gereklidir. Protein, kalsiyum, fosfor, B2, B12 ve A vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olduğu için yoğurt, cacık, ayran gibi süt ve süt ürünleri de etle birlikte alınması gereken besin öğelerindendir.

Mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanlar etleri hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeli. Et ile yapılan yemekler etin kendi yağı ile pişirilmeli, ayrıca yağ eklenmemeli.

Etin yağda aşırı kızartılması ve kömür ızgarasında ateşe çok yaklaştırılarak pişirilmesi kanserojen maddelerin oluşmasına ve vitaminlerin kaybına, etin dış yüzeyinin yanmasına, dolayısıyla su ve besin değerlerinin kaybına sebep olmaktadır. Bu nedenle pişirme yöntemi olarak kızartma ve çok yüksek ısıda pişirme yerine, haşlama ve fırında ızgara yöntemleri kullanılmalı.”

PARÇALARA AYIRIN

Kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konularak ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde, 14-16 santigrat derecelerde, 5 -6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmesi gerektiğini anımsatan Mavi, özetle şu bilgileri verdi: “Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve bu süre sonunda oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına kaldırılmalı, 4 ve 5 santigrat derece arasında muhafaza edilmelidir.

Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında en fazla 3 -4 gündür. Ancak, etler kıyma haline getirilirse bu süre 1 -2 gün kadardır. Etlerin daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta -18 santigrat derecede dondurulmuş olarak saklanması gerekir.

Ancak dondurulmuş etlerin de belirli bir raf ömrü olduğu unutulmamalı. Etlerin bütün olarak değil, küçük parçalara bölünerek, yağlı kağıda veya buzdolabı poşetine sarılarak derin dondurucuda 4 – 6 aydan fazla saklanmaması gerekir. Etler yemek içinde kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak dondurucuya konulmalı, kullanılmak istenildiğinde, bakteri üremesini azaltmak için dondurulmuş gıda ürünleri buzdolabının sebzelik kısmında çözdürülmelidir. Çözdürülen et hemen pişirilmeli, çözdürülmüş ürünler tekrar dondurulmamalıdır.” cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir