• DOLAR 32.571
  • EURO 34.88
  • ALTIN 2433.427
  • ...
SON DAKİKA
Davutoğlu: Balkan Barışı İçin...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahmet Davutoğlu, Bosna savaşında Bosna Sırp ordusu komutanı olarak Srebrenitza katliamının baş sorumlusu olan Ratko Mladiç`in yakalanmasının balkan barışı için çok önemli olduğunu söyledi. Davutoğlu, bundan sonra hiç kimsenin bu tür suçları işlemeye cesaret edemeyeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Konya`nın Yalıhüyük ilçesinde belediyeyi ziyaret etti. Davutoğlu, ziyaretin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Hamas ile El Fetih`in Ankara`da bir görüşme yapıp, yapmadığı yönündeki bir soruya Davutoğlu, "Şu anda El Fetih ile Hamas arasında barış ve uzlaşma görüşmeleri başarıyla tamamlandı. Biz de buna katkıda bulunduk. Bu görüşmeler için Kahire`ye gittim. Uzlaşı sağlandı. Şimdi hükümet oluşturma aşamasındalar. Şu anda böyle bir görüşme yapılmasına ihtiyaç yok. Katkımız her zaman var. Dolayısıyla El Fetih-Hamas uzlaşını yakından takip ediyoruz. Her türlü desteği veriyoruz." dedi.

Ahmet Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerin Antalya`da bir toplantı yapacağı yönündeki iddaalara ilişkin de bu konuları da yakından takip ettiklerini, Suriye ile de görüşme halinde olduklarını söyledi.

`Sırp kasabı` olarak bilinen Ratko Mladic`in yakalanmasını da değerlendiren Bakan Davutoğlu şunları kaydetti: "Sayın Sırbistan Devlet Başkanı Tadiç de bunu doğruladı. Çok önemli bir aşama. Biz de bu konudaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu gelişmeyi de olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye, Sırbistan ile Bosna Hersek arasında üçlü mekanizma çerçevesinde, geçen sene iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkıda bulunmuştu."

Sırp Parlamentosu`nun bu çerçevede Srebrenitza dolayısıyla bir özür beyanında bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Bütün bu gelişmeler bizim Balkan politikamız ve Balkanlardaki barış için büyük önem taşıyor. Mladic, Srebrenitza ve Bosna`nın diğer bölgelerinde savaş suçu işlemiş, bu konuda da uluslararası mahkemelerce suçlu bulunmuş bir insan. Sırbistan`ın Mladic`in yakalanmasında Sayın Tadiç`in ve hükümetin gösterdiği çalışmaları takdir ediyoruz. Çok önemli bir gelişme, ileriye dönük atılmış bir adım. Balkanlar çerçevesinde ve Balkan barışı için önemli bir adım.

Çünkü bu tür insanlık suçları cezalandırıldığı zaman, bundan sonra Balkanlarda ve diğer bölgelerde benzer suçları işleme cesaretini kimse gösteremez. Biz bu konuda Sırbistan hükümetinin gösterdiği çabalara destek veriyoruz. Sırbistan bu gelişmeyle, uluslararası toplumda saygın bir konum elde etmesi noktasında adım atmıştır. Biz bundan sonraki gelişmeleri de takip etmeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir