• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...
`Hasankeyf 12 bin Yıl Önce Yerleşime Açılmış`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf kazı ve üniversite çalışmaları hakkında İlke Haber Ajansı`na açıklamalarda bulundu.
 
Rektör Prof. Uluçam, 2012 yılı Hasankeyf arkeolojik kazı çalışmalarına 1 Nisan`da başladıklarını ve şu anda da çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Eylül ayında fiili kazı çalışmamız sona erdi. Çünkü kazı yapabileceğimiz alanda, kamu arazisi kalmadı. Şu anda da kazılabilecek mahkemelik olan birkaç yer var. İstimlak edildiği müddetçe kazılara devam edeceğiz" dedi.
 
İmam Abdullah zaviyesinde de restorasyon çalışmalarının sürdüğüne değinen Rektör Prof. Uluçam, "Türbenin baskılama ve çakısı bitti. Minare dağılmıştı, projede bir takım revizyon yapmak gerekiyordu onlar devam ediyor. Şuanda büyük bir kısmı bitti" şeklinde konuştu.
 
On İki Bin Yıl Önceye Ait Bulgulara Rastladık
2012 yılı itibariyle altı ayrı alanda kazı çalışması sürdürdüklerini ve önemli bulgulara ulaştıkları bilgisini veren Rektör Prof. Uluçam, "Japon arkeoloji ekibiyle beraber höyüğü kazıyoruz. Höyükten bundan on iki bin yıl önceye ait neolotik dönemin pek çok bulgularına ulaştık. Laboratuvar çalışmaları devam ediyor, ondan sonra bilimsel gerçekler ortaya çıkacak. Bu bulgularla o dönemdeki insanların nasıl yaşadığı neler ile beslendiği hakkında bilgilere ulaştık. Ve bu bölgenin bitki örtüsü ile önemli bulgulara ulaştık. On iki bin yıl önceki Hasankeyf`in ormanlarla dolu olduğu ortaya çıktı. Bu da onların ceviz, fıstık ve badem yetiştiricilikle uğraştıkları ortaya çıktı. Tahıl olarak daha çok mercimek ile beslenmişler. Avladıkları hayvanlar ise tilki, yaban keçisi ve balık olmuştur" ifadelerini kullandı.
 
Dini inanış olarak ulaştıkları bilgilerde seramik ile oyulmuş mezarlara ulaştıklarını belirten Rektör Prof. Uluçam, "Yapmış olduğumuz sondaj çalışmalarında, ilk defa bu şehirde kanalizasyon sistemine ulaştık. Bu kanalizasyon sisteminin arıtma sitemiyle 12. Yüzyılda Dicle nehrine döküldüğünü bilgisine ulaştık" dedi.
 
Son bilgilerin Hasankeyf`in on iki bin yıl önce yerleşime açıldığını gösterdiğine dikkat çeken Rektör Prof. Uluçam, "Hasankeyf`te karanlıkta kalan çok az bilgi kaldı. O bilgileri de şuanda Hasankeyf çevresinde yaşayan ailelerin taşınmasından sonra tamamlayacağız. Çalışmalarımızı 2014`e kadar bitirmemiz gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
 
Tıp Fakültesi Dosyamız Sağlık Bakanlığı`nda Bekliyor
Soru üzerine Rektör Prof. Uluçam, İlahiyat Fakültesi dosyasını önümüzdeki ilk senatoda görüşüp YÖK`e göndereceklerini ve ihtiyaca göre taleplerinin olacağını belirterek, "Tıp Fakültesi ile ilgili bize düşen her şeyi yaptık, dosyamızı YÖK`ten geçirdik. Şuan bizim Tıp Fakültesi dosyamızla birlikte on bir üniversitenin dosyası Sağlık Bakanlığı`nda bekliyor. Ayrıca Diş Hekimliği ve Eczalık Fakültesi dosyası da bekliyor ama biz ilahiyat fakültesini ihtiyaç olarak bir komisyon görevlendirdik ve önümüzdeki ilk senatoda gündeme getirip YÖK`e göndereceğiz. Onun yanında da Veterinerlik veya Ziraat Fakültesinden birini düşünüyoruz onu da ihtiyaca göre hangisi daha önemliyse ona göre karar vereceğiz" şeklinde konuştu. (M. Enes İmir - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir