• DOLAR 32.542
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2430.206
  • ...
Yıkılan Evlerin  Bedelleri Önceden  Ödenmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman`da 10 Ekim`de çevre yolu çalışmaları kapsamında yapılan çalışmalarda evleri yıkılan ailelerin mağdur edildiklerini belirtmeleri üzerine Batman Valiliği belgelerle yazılı açıklama yaptı.

 

Yapılan açıklamada, \"Karayolları tarafından yürütülen Batman-Siirt Çevre Yolu`nun yapımına engel teşkil eden ve 1992 yılında kamulaştırıldığı halde boşaltılmayan binanın yıkımı konusunun Basın-Yayın organlarında çarpıtılarak yer alması ve konunun başka mecralara çekilmesi nedeniyle söz konusu açıklamanın yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır\" denildi.

 

Batman`ın hak ettiği şekilde bir şehir ulaşımına ve çevre yoluna kavuşturulması için oldukça önem arz eden Batman-Siirt Çevre Yolu (diğer adıyla Şehir Geçişi Projesi) tamamlanma aşamasına geldiği ifade edilen açıklamada, ancak güzergâh üzerinde bulunan ve yıllar önce ücreti ödenerek kamulaştırıldığı halde sakinleri tarafından boşaltılmayan bina nedeniyle tamamlanamadığı belirtildi. Açıklamanın devamında, \"Bu durum; birkaç kişinin haksız ve hukuksuz bir şekilde kamu arazisini işgal etmesi nedeniyle, tüm Batmanlılara verilecek önemli bir hizmetin engellenmesine neden olmaktadır\" ifadeleri kullanıldı.

 

Kamulaştırma Bedeli Olarak Ödenen Miktarlar:
Açıklamanın devamında kamulaştırma süreci hatırlatılarak, 23.12.1992 tarihinde Kıymet Takdir Komisyonu tarafından alınan karar sonucu, arazi 806.194.000 Lira değer takdir edilerek kamulaştırıldığı kaydedildi.
Açıklamada, \"Bu çerçevede; 08.05.1995 tarihinde başta arsa sahibi olan Şükrü Temli adına Ziraat Bankası`na 801.357.000 Lira para yatırılmış olup hisselerine göre;
Naif Ekinci`ye; bina için 28.892.000 Lira, ağaçlar için 11.060.000 Lira,
Süleyman Behlan`a; 60.526.000 Lira,
Metin Behlan`a; 70.278.000 Lira,
Osman Bolcal`a; 15.702.000 Lira,
Fazıl Behlan`a; 31.433.000 Lira
Ragıp Bolcal`a ise 15.743.000 Lira ödeme yapılmıştır\" denildi.

 

Kamulaştırma İşlemleri Bitmesine Rağmen Binalar Boşaltılmadı
Fatih Mahallesi`nde bulunan bu yapıların kamulaştırma işlemleri bitmesine rağmen binanın halen boşaltılmadığı ve halen kullanılmaya devam edildiğinin tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, \"Bu nedenle; Diyarbakır Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, yapımına başladığı ve son aşamaya getirdiği Çevre Yolu inşaatını tamamlamak için 28 Haziran 2012 tarihinde 2886 sayılı Kanun`un 75. Maddesi gereği engel teşkil eden söz konusu binanın tahliyesi talebinde bulunurken bir ay sonra, yani; 28.07.2012 tarihinde de gerekli onayı almıştır\" denildi.

Tüm bu sürecin ardından, 28.07.2012 Cumartesi günü tahliye işlemi için görevlendirilen Batman Valiliği ve Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü`nden iki yetkili, binaya gittiklerinde sadece Süleyman Kartal isimli şahısa tebligat yapabilirken, diğer sakinlerin tebligatı almaktan imtina ederek hukuksuz bir şekilde tahliyeyi kabul etmedikleri dile getirilen açıklamada, \"Diyarbakır 9. Bölge Müdürlüğü de 25.09 2012 tarihi itibariyle tüm çabalara rağmen söz konusu kişilerin tebligat almaktan imtina ettiğini tutanak altına almıştır. Bunun üzerine 15 günlük Kanuni süre başlatılarak 05.10 2012 tarihinde Emniyet Müdürlüğü`ne yazı yazılarak 10.10.2012 günü Saat: 10.00`da tahliye işlemi yapılacak şekilde önlem alınması istenmiştir\" bilgisine yer verildi.

 

Açıklamanın devamında, tüm bu süreçten de anlaşılacağı üzere; 1992 yılında kararı alınan ve 1995 Yılında kamulaştırma parası ödenen binanın; tüm Batmanlıların yanı sıra transit ticari sürücülere de hizmet verecek modern bir Çevre Yolu`nun tamamlanmasına engel olması nedeniyle 70 gün önceden tüm tebligatlar ve şifahi uyarılar yapılmasına rağmen ısrarla boşaltılmadığının anlaşıldığı ifade edildi.

 

Bu nedenlerden ötürü; kamunun menfaati gözetilerek tahliye işlemleri için adı geçen evlerde hukuk kuralları çerçevesinde boşaltma işlemleri başlatıldığı ve bu çalışmaların halen devam ettiğine işaret edilerek, \"Evleri tahliye edilen söz konusu vatandaşların hiçbir şekilde mağduriyetleri söz konusu değildir. Bahse konu yerin kamulaştırma bedelleri kendilerine ödenerek burası kamuya mal olmuş durumdadır. Her türlü tasarruf hakkı Devlete geçmiş olan söz konusu binanın yıkılmasından başka bir seçenek de mevcut değildir. Batman`ın güzelleştirilmesi adına yapılan yatırımların engellenmesine izin verilmesi söz konusu değildir. Kişiler için değil, toplumun tamamının menfaatine olan hizmetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan da sonra da kararlılıkla yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır\" denildi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir