• DOLAR 32.54
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2488.604
  • ...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik tarım üretimini il genelinde artırmaya çalıştıklarını, bunun için sık sık üreticilerle bir araya geldiklerini söyledi.

İl genelinde 406 bin hektar alanda tarımsal faaliyet yapıldığını ifade eden Çiftepala, yıllık bitkisel üretim miktarının ise yaklaşık 5 milyon ton olduğunu vurguladı.

2002 yılında 10 farklı üründe 4 bin 232 dekar alanda organik üretim gerçekleştirildiğini, 2012 yılında ise hem çiftçi sayısı, hem de üretim alanları bazında artış kaydettiklerini dile getiren Çiftepala, 10 olan ürün çeşidinin 62`ye çıktığını, üretim alanlarının ise 4 bin 232 dekardan 37 bin dekara çıktığını kaydetti.

Organik tarım kapsamında, 16 üreticiye toplam bin 594 kovanda organik bal üretimi yaptırıldığını anlatan Çiftepala, ``Organik bal üretiminin yanı sıra 2011 yılında Mersin`de organik tarım faaliyetinde bulunan 128 müteşebbise, 138 bin 251 lira alan bazlı destekleme ödemesi yapıldı`` dedi.

-Mersin`in tarımsal önemi-

Çiftepala, Türkiye`deki toplam bitkisel üretimin yaklaşık yüzde 5`ini, meyve üretiminin yüzde 10`unu, sebze üretiminin ise yüzde 6`sını tek başına Mersin`in karşıladığını belirtti.
İklimsel yapısı nedeniyle Mersin`in sahilinden bin 500 rakıma kadar üretim yapılabildiğini kaydeden Çiftepala, şu bilgileri verdi:

``Yetiştirilen önemli ürünler açısından bakıldığında Türkiye`nin toplam limon üretiminin yüzde 62`si, muz üretiminin yüzde 72`si, çilek üretiminin ise yüzde 54`ü Mersin`de yapılmaktadır. Mersin, ülkemizin en önemli tarım merkezlerinden birisi durumundadır. Mersin`de iklimin uygunluğundan dolayı, sahil kesiminden bin 500 rakımlı yayla bölgelerine kadar çok sayıda kültür bitkisinin yetiştiriciliği ekonomik olarak yapılmaktadır. Bu durum ise tropik ve subtropik bitki türleri yanında her tür sebze ve ılıman iklim meyveleri yetiştiriciliği için uygun bir ekoloji sağlamaktadır. Bu kapsamda, organik tarıma olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu artışın devam etmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.``

Tarımın ekonomik ve ekolojik olarak kendisinden beklenen faydayı sağlayabilmesi için sürdürülebilir tarımsal uygulamalarının gerekliliğine dikkati çeken Çiftepala, bu uygulamalar içerisinde organik tarım anlayışı ve değerinin de giderek önem kazandığını sözlerine ekledi.