• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...
 İkinci Mavi Marmara Vakası Yaşanabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail`in ablukası altında bulunan Gazze`ye giden yeni bir insani yardım gemisi olan Estelle`ye yönelik tehditler artmaya başladı. İsrail`in yıllardır süren ablukasını kırmak amacıyla İsveç`ten yola çıkan Estelle`ye müdaha edeceğini açıklayan İsrail yönetimi, akıllara Mavi Marmara katliamını getirdi. Açıklamanın ardından ikinci bir Mavi Marmara vakasının yaşanması ihtimali endişeleri arttırdı. 

Estelle, Girit Adası açıklarına ulaştı. Gemide, çoğunluğu Kanada ve İsveç uyruklu olan 16 sivil aktivist bulunuyor. Aktivistler, İsrail`in tehdidi üzerine hükümetlerinden destek istedi. Gemi Gazze`ye uygulanan deniz ablukasını kırmaya kalkarsa, İsrail`in nasıl `müdahale` edeceği ise merak konusu.

Daha önce Mavi Marmara gemisinin de kırmaya çalıştığı Gazze ablukasında İsrail`in tavrının sert olmasından endişe ediliyor.

Haber7.com`un haberine göre İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Osman Atalay, bu konuda İsrail`in genel tavrında bir değişiklik olmayacağını söyledi. Bugüne kadar bütün insani yardım gemilerine İsrail`in toleranssız davrandığını belirten Atalay, Estelle gemisine de büyük ihtimalle taciz ateşi açılacağını söyledi.

Atalay`ın konu hakkındaki değerlendirmesi şöyle: `İsrail bilindik tutumunu sergileyecektir. Tutuklama, taciz ateşi, gemiyi rotasından değiştirme ya da kendi kıyısına çekme. Mavi Marmara`nın başına gelenler ortada. Ama tabii İsrail benzer olayların yaşanmasını göze alamaz. İsrail bu olayda çok yara aldı; müttefikleri bile İsrail`e tepki gösterdi. Dünya kamuoyunda herhangi bir kriz çıkacağını sanmıyorum. Uluslararası güçlerin İsrail`in hukuku takmayan davranışlarına karşı hiçbir zaman hiçbir yaptırım gücü olmadı. Gemiyi rotasından çevirirler ve medyaya fazla yansıtmadan bu olayı kapatırlar.`

İnsani yardım gemisi Estelle, Gazze`ye çimento, spor malzemeleri, müzik aletleri ve gıda ürünleri gibi çok çeşitli malzeme taşıyor.

MAVİ MARMARA OLAYI

Mavi Marmara, İnsani Yardım Vakfı`nın organizasyonu ile İsrail ablukasındaki Gazze`ye yardım malzemeleri götürmek üzere bir grup gemi ile birlikte İstanbul`dan demir almıştı. 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze`ye yakın uluslararası sularda İsrail Ordusunun gemiye asker çıkarması üzerine organizasyon amacına ulaşamadı. İsrail askerlerinin gemiye düzenlediği saldırıda 9 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş, onlarca yardım gönüllüsü de yaralanmıştı. Daha sonra Türkiye`ye teslim edilen gemi, İsrail ordusu tarafından Aşdod limanına götürülmüştü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir