• DOLAR 32.57
  • EURO 34.929
  • ALTIN 2436.602
  • ...
Kurban Besicileri Düşük Fiyatlardan Muzdarip
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Kurbanlık fiyatlarının geçen yıldan bile düşük olduğunu savunan besici esnaf, bu yılki kurbanlık koç fiyatların 500 ila 900 TL arasında değiştiğini belirtiyor. Fiyatların düşüklüğünü, yükselen saman ve yem fiyatlarından dolayı tüm besicilerin hayvanlarını satarak elden çıkartmak istemesine bağlıyorlar. Böylece piyasada hayvan yığılması yaşandığını ve böylece fiyatların düşük seviyede seyrettiğini belirtiyorlar. Ayrıca Suriye`den kaçak yollardan getirilen koyunların, fiyatları düşürerek besici esnafı zarara uğrattığını savunuyorlar.

 

Çukurova`ya Suriye Malları Dolmuş
Bitlis`in Ahlat ilçesinden Adana`nın Çukurova ilçesi Belediye Evleri Mahallesi Hayvan Pazarına 120 adet küçükbaş hayvan getiren Süleyman Güzel, \"Hatay, Dörtyol, Cilvegözü ve Çukurova`ya Suriye malları dolmuş. Bu sağlıksız hayvanlar, kurban besicilerini çok etkiledi. Bunu soran yok. Suriye`den gelen malların yüzde 80`i hep hastalıklı, şap aşısı yapılmamış, sevki yapılmamış, kulaklarında küpe yok.\"dedi.

 

Bu Seneki Düşük Fiyat Maliyeti Bile Karşılamıyor
Bu seneki düşük fiyatların maliyeti bile karşılamadığını belirten Güzel; \"Doğu ve Güneydoğu`da 1 kilo arpa, 850-900 liradır. Beyaz saman, 650-700 lira. Yonca kesi var, 800-900 lira. Bu sadece yemi. Bu sene Doğu Güneydoğuda yem çok pahalı. Saman pahalı, arpa pahalı. Artı nakliyeye 2000 TL veriyoruz, Bitlis`ten Van`dan buraya getiriyoruz.

 

Suriye`den gelen 70-75 kiloluk bir hayvanı veriyorlar 350-400TL`ye, biz de doğuda 6 aydır besi yaptığımız 2 yaşındaki tokluları 750 TL`ye veriyoruz. Daha bizim toklulara rağbet kalmadı. Suriye bizi bitirdi\" diyerek, yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi.

 

Öte yandan; pazarlıklarda fiyatların düşük olmasından dolayı yüzü gülen tarafın, kurban alıcıları olması bekleniyor. Birçok vatandaş ise, kurbanlık fiyatlarının daha da düşeceği ümidiyle arife ya da bayramın birinci gününü bekliyor. (Ayhan Kaya - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir