• DOLAR 32.511
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2478.012
  • ...
`Engelliler de  Toplumsal Yaşama Katılmayı İstemektedirler`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL-Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hüseyin Artıkaslan, "Engellilerde, toplumun diğer bireyleri gibi yaşamayı, kamu hizmetlerinde yararlanmayı ve toplumsal yaşama katılmayı istemektedirler" dedi.
 
Açıklamasında engellilerin sorunlarına değinen Artıkaslan, Altı Nokta körler Derneği Bingöl Şubesi olarak her yıl olduğu gibi bu yılda 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü`nü çeşitli etkinliklerle kutladıklarını bildirdi.
 
Türkiye`de bulunan yaklaşık 8 milyon engellinin insanca yaşamak istediğine dikkat çeken Artıkaslan, "Yüksek kaldırımlar ve beklenmedik yerlerde açılmış çukurlar nedeniyle yürümekte zorlandıklarını belirtmek istiyoruz. Engelliler ya toplumun ilgisizliğine ya da acıma duygusunun egemen olduğu yardım etme davranışlarına tanık olmaya devam etmeleri mi gerekiyor? Bu onların en tabi hakkı olduğunu belirtmek istiyorum. Oysa engellilerde toplumun diğer bireyleri gibi yaşamayı, kamu hizmetlerinde yararlanmayı ve toplumsal yaşama katılmayı istemektedirler" diye konuştu.
 
Dünya nüfusunun yüzde 10`unu, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12`sini engellilerin oluşturduğunu anımsatan Artıkaslan, "Ülkemizde çeşitli özürleri olan yaklaşık 7,5 milyon yurttaşımız bulunmaktadır.
 
7,5 milyon engelli yurttaşımızın 2 milyon 230 bininin konuşma, 1 milyon 274 bin 900`ünün eğitilebilir zekâ geriliği, 600 bininin görme engelli, 382 bininin işitme engelli, 892 bininin ortopedik engelli, 637 bininin süregelen hastalığı bulunmaktadır. 1,5 milyon engelli çocuğumuzdan da yalnız 45 bini özel eğitim imkânlarından yararlanabilmektedir.
 
Engellilerin sorunlarının çözümünden doğrudan sorumluların ilgisizliği, engelli yurttaşlarımızın yeterince örgütlü olmaması ya da toplumun duyarsızlığı gibi nedenlerle engelli yurttaşlarımızın sorunları tüm büyük sözlere ve vaatlere karşın her yıl biraz daha artarak devam etmektedir. Katlanarak devam eden sorunların çözümü, toplumun tüm kurumlarının ve kesimlerinin ortak çabası ile mümkün olabilmektedir.
 
Yani engelli bireylere götürülecek öncelikli hizmetlerin yeterince sağlanabilmesi, başta örgütlerin, bireylerin ve toplumun ortak seferberliğiyle mümkün olmaktadır. Bu vesileyle tüm engellilerimizin 15 Ekim Beyaz Baston Günü olarak kutlar yaşam boyu mutluluklar dilerim" şeklinde konuştu.
(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir