• DOLAR 32.331
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2297.849
  • ...
GAP Modern Tarımla Tanışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Teknolojinin gelişmesi Mardinli çiftçilerin de işini kolaylaştırarak hem zaman hem de işçi konusunda büyük katkı sağlıyor.

Çiftçi Mehmet Timurağaoğlu, tarım sektöründe bölgeye getirdiği ilklerle biliniyor. Daha önce bölgeye ilk defa damlama sulama ve sertifikalı tohum gibi alanlarda ilklere imza atan Timurağaoğlu, 250 mevsimlik işçinin bir ayda yaptığı işi bir günde yapabilecek biçerdöveri Türkiye`de ilk defa Mardin`e getirdi.

Mardin`de mevsimlik işçi sıkıntısı çektiklerini ve çoğu zaman bu yüzden ektikleri pamukların tarlada kaldığını anlatan Timurağaoğlu, dünyada sadece Amerika ve Avustralya`da bulunan balyalı biçerdöveri Mardin`e getirdikleri için bu yıl ilk defa bazı köylerde kız çocukları okullarına zamanında gitmesini sağladıklarını vurguladı.

Amerika`dan 600 bin dolara balyalı biçerdöver satın alarak, kız çocuklarının artık tarla yerine okula gitmesine vesile oldukları için kendisini mutlu hissettiğini ifade eden Timurağaoğlu, \"Bu sistem Türkiye`de gelişmesi halinde güneydoğuda da binlerce kız çocuğu okula kazandırılabilir. Bunda bölge çiftçisine büyük görevler düşüyor\" dedi.

Mezopotamya ovasında, yetişen pamuk ürünlerini daha teknoloji bir şekilde toplamayı başladıklarını, ürün kaybını en aza indirgediklerini ifade eden Timorağaoğu şöyle dedi:


\"Bu teknoloji ile hem işçilikten asgari derecede yararlanabilen hem de daha az maliyetle daha fazla ürün elde edile bilinen bir sistem. Eski dönem biçerdöverlerden 2-3 misli daha fazla pamuk toplayabilir. Gördüğünüz balyaların yüklemesini yapıyoruz. Bu balyaların genişliği 2 metre 40. çapları da 2.20 santimdir. Ve he biri 2 veya 2,5 ton ağırlığında. Zamanı daha iyi değerlendirebiliyoruz. Daha önce 250 işçi ile ancak bir ayda tamamlanan pamuk hasadı şimdi bir günde yapıyoruz. Artık işçi bulamama ihtimaline karşı pamuğumuzun tarlada kalma derdi de kalmadı. Çünkü tarlalarımızdaki pamuğu biçecek işçi sıkıntısını her yıl yaşıyorduk. Daha az maliyetle daha çok iş yapıyoruz. İnşallah GAP suyu da bölgeye gelirse bu topraklar hem ürün çeşitliliği hem de ürün bolluğu, bu teknoloji ile birleşirse bu bölgenin önü açılmış olur. Ve istihdama yönelik iş istihdamı da gelişir. Buraya GAP suyu gelmiş olsa, arazisi müsait, hava iklimi müsait, güneş ve su ile birleşirse bu topraklar aşağı yukarı bir milyona yakın işsize iş istihdamı sağlayacak. Dolayısıyla yetililerden bir an önce GAP suyunun buraya getirilmesini arzuluyoruz.\"

Timurağaoğlu, köyde kurduğu çırçır fabrikası ile hem komşu köylerdeki işsiz gençleri istihdam ediyor hem de pamuk tohumunun tarlaya ekiminden tekstil fabrikasına satışına kadar ki Türkiye`de el değmeden işlenen modern bir işletme kurarak diğer çiftçilere örnek oluyor.

Tarımda Entegre Mücadele Çalışmaları Tamamlandı
Bu arada Mardin`de tarımda entegre mücadele çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, pamuk, bağ, buğday ve kiraz alanlarında yürütülen entegre mücadele çalışmalarının başarı ile tamamlandığını söyledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir