• DOLAR 32.52
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2419.73
  • ...
Medresetüzzehra Sempozyumu Sonuç Bildirisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen "Said Nursi Eğitim Felsefesi, Medresetüzzehra Sempozyumu" son gün oturumu ve sonuç bildirisi ile sona erdi. Sempozyuma, yurtiçi ve yurtdışından 100 akademisyen katıldı.


Akıl ve Kalbin Mezc Olduğu Bir Eğitim Modeli
Said Nursi`nin Eğitim Felsefesi ve Medresetüzzehra Sempozyumu sonuç bildirisini okuyan Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Medresetüzzehra modelinin, Bedüzzaman`ın fünun-u medeniye dediği modern bilimler ile ulum-u diniye dediği din ilimlerinin birbirini tamamladığı, akıl ve kalbin mezc olduğu bir eğitim modeli olduğunu söyledi.


"Eğitim Dili Arapça"
"Medresetüzzehra`nın amacı bilgiyi hem teorik, hem de estetik boyutlarıyla marifetullah ekseninde bütünleştirmek ve insanlığın maddi ve manevi terakkisine vesile kılmaktır" diyen Aksoy, şu maddelerle sıraladı:

"1- Said Nursi`nin eğitim felsefesine uygun, özel statüde, Medresesetüzzehra eğitim kurumlarının kurulması.

2- Medresetüzzehra eğitim kurumlarının uluslar arası Medresetüzzehra üniversitesi olarak öncelikle Van`da kurulması.

3- Risale-i Nur müfredatının esas kabul edildiği Medresetüzzehra Üniversitesinin bünyesinde İslami İlimler Fakültesi, Eğitim fakültesi, Beşeri Bilimler Fakültesi ve Edebiyat Fakültesinin öncelikle kurulması.

4- Bu Üniversitede eğitim dili Arapçadır. Türkçenin yanı sıra Kürtçe de eğitim dilleri arasındadır.
5- Üniversite bünyesinde lisansüstü Risale-i Nur eğitimi verecek enstitülerin kurulması.

6- Orta ve Yüksek Öğretimde "Risale-i Nur Dersi"nin seçmeli ders olarak konulması."


Aksoy son olarak, "yıllardır Risale-i Nur`larla hayat bulmuş olan bir modelin aynı zamanda bir eğitim sistemi olarak somut bir yapılanmayla da topluma sunulması ve asrın başında tohumu atılan bir fikrin ağaca dönüşüp meyve vermesini sağlamaya yöneliktir" diye konuştu. (Fırat Aslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir