• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mersin`den Kıbrıs`a Su Taşınacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - KKTC Su Temin Projesi`nin temel atma törenine KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ile Kıbrıslı bakanlar katıldı.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, \"Asrın Projesi\" olarak adlandırılan projenin 1 milyar 117 milyon TL değerinde bir yatırım olduğunu kaydetti.

Söz konusu bedelin 811 milyon TL`sinin KKTC`ye gidecek olan suyun ihale bedeli olduğunu aktaran Küçük, geriye kalan 300 milyon TL`lik bedelin de aktarımı tamamlanan suyun KKTC içindeki dağılım ağı için kullanılacağını belirtti.

Konuşmasında Üniversiteyi Türkiye`de okuduğunu da anlatan Küçük, eğitimini tamamladıktan sonra Devlet Su İşleri (DSİ) bünyesinde işletme mühendisi olarak işe başladığını aktararak, \"Türkiye`de 3 barajın inşasında görev yaptım. Daha sonra ülküme dönerek anavatanda öğrendiklerimi Kıbrıs`a kazandırdım. Burada anladım ki KKTC Türk halkı yalnız değildir. Anadolu halkı her zaman yanımızda olacaktır\" ifadesini kullandı.

Türkiye KKTC İle Elektriğini de Paylaşacak
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise Türkiye`nin daima KKTC`nin yanında olacağının altını çizdi. KKTC Başbakanı İrsen Küçük`ün iki hafta önce Ankara`ya geldiğini ve adaya elektrik aktarılmasıyla ilgili düşüncelerin görüşüldüğünün bilgisini veren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, \"Türkiye`den adaya elektrik nakli sağlanacaktır. Bu karar verildi. Projeler de büyük oranda hazır. En kısa zamanda iki ülke arasında protokol imzalanacak ve Türkiye`den yavru vatan KKTC`ye elektrik aktaracak projenin temeli atılacak\" dedi.

KKTC ve çevresinde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Başbakan Yardımcısı Atalay, \"KKTC Türklerinin gelecekle ilgili hiçbir endişesi, hiçbir olumsuz düşüncesi olmasın. Kıbrıs bugün eskiye göre daha iyidir. Yarın da bugüne göre daha iyi olacaktır\" dedi.

Türkiye İle Kucaklaşmanın En Somut Örneği
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da KKTC Su Temini Projesi`nin Türkiye ile Kıbrıs ile Türkiye kucaklaşmasının en somut örneklerinden birisi olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Anamur Dragon Çayı üzerine temelden 93 metre, akarsu tabanından 88 metre yükseklikte ön yüzü beton kaplı ve eteğinde 26 megawatt kurulu gücünde bir HES bulunan kaya dolgu tipinde ve toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacimli Alaköprü Barajı ve HES Tesisi, 23 kilometre uzunluğunda ve bin 500 milimetre çapında düktil demir borulardan oluşan isale hattı ile 10 bin metreküp hacminde Anamuryum Dengeleme Deposu`nun temelleri atıldı.

Kıbrıs Tarafından Yapılanlar
KKTC`de ise Güzelyalı Bölgesi`nde 5 megawatt gücünde Güzelyalı Terfi Merkezi, 3 bin 694 metre uzunluğunda ve bin 400 milimetre çapında düktil demir boru terfi hattı, temelden 65 metre, akarsu tabanından 58 metre yükseklikte olan 26 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı ile 21,3 megawatt kurulu gücünde Geçitköy Terfii Merkezi`nin temelleri atıldı. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir