• DOLAR 32.504
  • EURO 34.578
  • ALTIN 2476.359
  • ...
Metrodaki Provokatif İlanlar Irkçılık Ürünü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD’nin New York şehrinde istasyonlarına asılan İslam karşıtı ilana “Ben cihat yanlısı bir Yahudiyim” başlıklı bir karşı ilanla cevap veren The Dialogue Project isimli Yahudi diyalog derneğinin Başkanı Marcia Kannry, metroda boy gösteren provokatif ilanların ırkçı olduğunu söyledi. Amerikan Özgürlük Savunma Girişimi tarafından asılan ilanları eleştiren Kanry, “İnsanların çatışmak yerine diyalogu tercih etmesi gerekiyor.” dedi. Cihan`a konuşan Marcia Kannry, “İslam karşıtı reklam yalnızca tahrik edici, bilgilendirici değil. Oysa bizim insanlara bilgi vermemiz gerekiyor. Ben de bu yüzden bu ilana karşı başka bir ilanla gerçek ‘cihadın’ ne olduğunu izah etmeye çalıştım. Hazırladığım ilanda kimseyi rencide etmiyorum. Ben sadece insanları doğru bilgilendirmeye çalışıyorum. Çünkü önemli olan insanları bilgilendirmek ve onların kendi görüşlerini açıklayabilecekleri bir ortam sağlamak." diye konuştu.

Herhangi bir dine karşı yapılan hakaretin kendisini derinden yaraladığını belirten Kannry, herkesin dini inançlara karşı saygılı davranması gerektiğini hatırlatırken, tepkilerin ise ölçülü olması gerektiğine dikkat çekti.

2001 yılının Mart ayında iki Filistinli Müslüman’ın Brooklyn`deki Sinagog`larını ziyaret etmesinden sonra Filistin-İsrail arasındaki sorun ile yakından ilgilenmeye başlayan Kannry, gönüllü arkadaşlarının yardımıyla kurduğu diyalog merkezi vasıtasıyla insanların görüşlerini açık bir şekilde dile getireceği bir ortam oluşturuyor. Diyalog yoluyla birçok sorununun üstesinden gelinebileceğine inandığını belirten Kannry, üyeleri arasında farklı dinlere mensup insanların bulunduğunu anlattı.

Kendi imkanları ile hazırladığı afişleri şu ana kadar 10 ayrı metro istasyonuna asan Kannry, elinden geldiğince insanların barış ve huzur içerisinde yaşamalarına katkıda bulanacağını belirtiyor. Farklı insanlarla diyalog kurmanın ayrı bir yetenek olduğunu da sözlerine ekleyen Kannry, yayınlanan reklama karşı insanların kurumdan ziyade birey olarak da isimlerini yazması gerektiğini hatırlattı.

Amerikan Özgürlüğü Savunma Girişimi (AFDI) isimli Yahudi bir grubun hazırladığı afişlerde, “Barbarlar ve uygarlar arasındaki her savaşta, uygarları destekle. Cihad`ı yenmesi için İsrail`i destekle” ifadeleri yer alıyordu.

The Dialogue Project`in buna tepki olarak yayınladı ilan metni ise şöyle: “Yom Kippur`da oruç tutuyorum ve tefekkür ediyorum.

Cihat, İslami bir tefekkür şeklidir ve düşünce, söz ve eylemleri duayla ve kamil ahlaki pratikle aynı seviyeye getirme yoludur. O zaman biz Yahudiler de sleichot (af dileme), teshuva (tevbe etme) ile bunu tecrübe ediyoruz. İncittiğimiz insanlardan özür diliyor, bağışlanma istiyoruz.

Ötesi, Yahudi takvimine göre içinde bulunduğumuz ay, Elul, antik çağların Yahudi dili Akkadian`dan gelir ve Arapça`daki Eylül`e tekabül etmektedir. Köklerimiz de ruh dünyamız gibi iç içe geçmiş.

Müslüman kardeşlerimden ricam, içinde bulunduğumuz Yom Kippur bizden tam aksini yapmamızı istediği halde cehalet ve korkularını yalnızca dışarıya, başkalarına çeviren Yahudileri affetmeleri.

Yahudi dostlarım, G`mar Chatima Tova. (Kitapta isminiz iyi geçsin - Yahudilerin birbirine yaptıkları Yom Kipur duası)

Marcia Kannry, The Dialogue Project, Kurucu" (CİHAN)

Bu haberler de ilginizi çekebilir