• DOLAR 32.499
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2488.961
  • ...
`Bölgeler Arası Dengesizlikleri Ortadan Kaldırmalıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - Cizre`de gazetecilere açıklamalarda bulunan Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi, Kürt sorununun çözümü konusunda tek kırmızı çizginin devletin bütünlüğü olması gerektiğini söyledi.
 
Yeni anayasa değişikliğine de değinen Başkan Adnan Elçi, "Yeni anayasa giriş kısmından başlamak üzere belli ideolojilere vurgu yapmaktan arındırılmalı, ülkemizde yaşayan farklılıklara hoşgörü ile yaklaşacak nitelikte ve çoğulcu olmalıdır. Dünyada insan hakları olarak tanınan temel haklar sadece Kürtlere değil, bütün toplum kesimlerine anayasada garanti altına alınmalıdır. İnsanların kendi kaderini tayin hakkı temelinde Kürt halkının kültürel, siyasi ve ekonomik talepleri göz önünde bulundurulmalı ve birlikte ele alınmalıdır. Özellikle anadilde eğitim hakkı bir insan hakkı olduğundan dolayı, anayasada güvence altına alınmalıdır. Bölgeler arası dengesizlikleri ortadan kaldırmak ve sosyal adaleti sağlamak için sosyal devlet ilkesine vurgu yapmalıdır." şeklinde konuştu.
 
Kürtçe anadilde eğitim hakkında açıklama yapan Elçi sözlerini şöyle sıraladı: "Kürtler anadilde eğitim ve kamusal alanda olduğu gibi her alanda dillerini kullanabilmeli, önündeki engelleyici konular anayasada güvence altına alınmalıdır. Yerel idareler üzerindeki merkezi idarelerin vesayeti en aza indirilmeli, merkezi idarenin sadece koordinasyon görevini yürütmelidir."
(Abit Dündar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir