• DOLAR 32.579
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.537
  • ...
Bakanı Günay Hoşap Kalesi`ni Gezdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Bakan Ertuğrul Günay`ı Van Ferit Melen Havaalanı`nda Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Gülşen Orhan, Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan ile kurum müdürleri ve partililer karşıladı.

 

Buradan Karayolu ile Gürpınar ilçesinin Güzelsu (Hoşap) köyüne geçen Bakan Günay, Kaledeki restorasyon çalışmalarını inceleyerek, kazı çalışmaları başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top`tan bilgi aldı.

 

\"Van`a Gelmekten Vazgeçmem\"
Daha sonra gazetecilere kısa bir açıklama yapan bakan Günay, her fırsatta Van`a gelmeye çalıştığını hatırlatarak, \"Vali bey de her geldiğimde beni daha sarp tepelere tırmandırıyor. Belki adam Van`a gelmekten vazgeçer diye. Vazgeçmiyorum, tam tersine Van`a her geldiğimde gördüklerim benim Van`a olan ilgimi daha da artırıyor. Geçen geldiğimde müzenin temelini attık. Yarın yine inşaatının nasıl gittiğine bakacağız. Kazı ve restorasyon çalışmalarına bakacağız. Hoşap Kalesi benim şu ana kadar içini gezmediğim kalelerden birisiydi. Hakkâri bölgesine gidip gelirken bölgede çok durdum. Ama buraya kadar ilk kez çıkıyorum.\" dedi.

 

\"Hoşap Kalesi de Bu Kültürün Önemli Parçalarından Bir Tanesidir\"
Kalenin sadece bir karakol olmadığını söyleyen Günay, \"Burası sadece bir karakol değil, burada bir bey yerleşiminin olduğunu özellikle harem yapılarından açıkça görülüyor. Oldukça zevkli özenli, mimarisi bölgede biraz Farisi, biraz Osmanlı karması bir özellik taşıyor. Bu da zaten birkaç yıldan bu yana hem kazı hem de restorasyon çalışmaları yapmıştık ama Van`a verdiğimiz önem çerçevesinde Hoşap Kalesi`ndeki restorasyon çalışmalarımızı hızlandıracağız. Anadolu`nun her yerindeki tarihi mekânlarımızda kazı ve restorasyonlara eskisinden çok daha fazla kaynak aktarıyoruz. Birçok roma ve daha önceki dönemlere ait eserleri ayağa kaldırdık. Ama Osmanlı, Selçuklu eserlerinin bulunması ve bugün ki kuşaklar tarafından bilinmesine daha fazla bir önem gayret ve kaynak ayırmaya çalışıyoruz. Mükemmel bir çevre düzenlemesi koruma çalışmaları kazı çalışmalarıyla birlikte devam ediyor. Hoşap kalesi de bu kültürün önemli parçalarından bir tanesidir.\" ifadelerini kullandı.

 

\"Van Bölgenin Önemli Turizm Merkezlerinden Biri Olacak\"
Van`ı bölgede turizmin önemli merkezlerinden birisi olacak potansiyelde gördüğünü ifade eden Bakan Günay, \"İçindeki tarihi mekânlarla Hoşap, Van Kalesi, Eski Van Şehri, Hoşap Kalesinin çevresindeki medrese yapısının tüm bunlar gerçekten önemli eserlere işaret ediyor. Çok güzel çok iddialı bir müze yapıyoruz burada. Deniz imkânları var. Van`da önemli konaklama merkezleri yapılmaya başlandı. Bunlarla birlikte Van baştan itibaren, kararlaştırdığımız gibi kültür, inanç ve tarih turizmi çekim merkezlerinden biri haline gelecek. Ayın 23`ünde sayın başbakan Van`a gelecek ve daha önce verdiğimiz sözü yerine getirmenin mutluğunu yaşayacağız. 5 binden fazla konut tamamlanmış olacak. Bunların kuraları çekildi. İçine yurttaşlarımız yerleşmeye başladı. Ama toplu olarak o tarihsiz günün yıldönümünde Van halkına verdiğimiz sözü tuttuğumuzu millet olarak Van halkına göstereceğiz.\" diye konuştu.

 

Hoşap Kalesi`nin 400 yıllık bir yapı olduğunu söyleyen Bakan Günay şu ifadeleri kullandı: \"Bu yapılar sürekli olarak bakıma alınır, yenilenir, korunur ve restore edilir. Hiçbir zaman bu çalışmalar bitmez. Hayat devam ettiği sürece bu çalışmalar devam eder. Böylece tarihi yapılar daha kolay anlaşılabilir hele gelir.\"

 

Buradaki incelemelerini tamamlayan Bakan Günay, il merkezine döndü. (Rıdvan Kasap, Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir