• DOLAR 32.588
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2491.829
  • ...
Doğalgazda Ön Ödeme Dönemi Sona Eriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Başkentgaz`da ön ödemeli sistem yerine faturalı sisteme geçiş için EPDK ile çalıştıklarını söyledi.

Başkentgaz’da abonelerin yüzde 75’i ön ödemeli kartlı sistemle doğalgaz satın alırken, yüzde 25’lik bir kesim mekanik sayaçla faturalandırılıyor. Başkentgaz’da abonelerin çoğunluğunun doğalgazı, kullanım öncesi kartlarına yüklemeleri, şirket açısından gaz ihtiyacı ve buna bağlı nakit akışı öngörülerinde sıkıntı yaşanmasına neden oluyor.

BAKAN ZARARI AÇIKLAMIŞTI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 1 Ekim’de yapılan doğalgaz zammı öncesinde Ankaralıların ön ödemeli gaz alarak, Başkentgaz’ı 30 milyon lira zarara soktuklarını açıklamıştı.

Aksu, özelleştirilmesi bir türlü tamamlanamayan Başkentgaz’ın satışı için de, “Yıl sonuna kadar özelleştirilmesi olmazsa olmaz” dedi. Aksu, Başkentgaz özelleştirilmesinin, yatırımcıların hisse düzenlemesi taleplerine uygun şekilde yapılacağını söyledi. Başkentgaz hisselerinin özelleştirilmesi için daha önce kamuya ait yüzde 80 ve Ankara Büyükşehir Belediyesine ait yüzde 20 hisseler için ayrı ayrı ihaleler düzenlenmiş, fakat ihaleler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ELEKTRİKTE HIZLI İHALE

Aksu, elektrik üretimi özelleştirmelerinde sürecin önümüzdeki yıl başlayacağını açıkladı. Gas&Power Dergisi tarafından düzenlenen 3. Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan Aksu, elektrik üretimi özelleştirmelerinde sürecin önümüzdeki yıl başlayacağını belirterek “Sektör hazırlıklı olsun” dedi. Aksu, üretim ihalelerinde sürecin, dağıtım ihaleleri gibi uzun sürmeyeceğini kaydetti. Özelleştirmeler kapsamında ilk planda Türkiye’deki kurulu gücün yüzde 39’unun özelleştirilmesi planlanıyor. 9 grupta toplanan 13 üretim santralinin özelleştirme ihalelerine katılmak üzere toplam 80 teklif gelmiş, en çok talipli, 20 başvuruyla Mersin’deki Berdan Santrali’ne çıkmıştı.

KAÇAKÇI OTOBÜSLER

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise kaçak akaryakıtın en fazla şehirlerarası otobüsler, ağır vasıtalar, şehir dışındaki şantiyeler ile dolmuşlarda kullanıldığını bildirdi. Elektronik sayaçlarla akaryakıt cinsi ve miktarını belirleyen yeni bir sistem üzerinde çalışıldığını bildiren Köktaş, “TÜBİTAK ile ortak yürüttüğümüz bu projenin test uygulaması 6 ay içinde İzmit’te başlayacak” dedi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir